Η πεζοπορία με παρέα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου, κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Σάρα Χάνσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, επανεξέτασαν στοιχεία από 42 μελέτες που αφορούσαν 14 χώρες, και στις οποίες είχαν λάβει μέρος πάνω από 2.000 άτομα. Εστίασαν στα οφέλη από τη συμμετοχή σε πεζοπορικούς ομίλους και σχετικές ομάδες που διοργανώνουν τακτικές εξόδους στην ύπαιθρο.

Οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ομάδες εμφάνιζαν, μετά από ένα διάστημα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των παλμών της καρδιάς, της χοληστερόλης και του βάρους τους. Βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καταγράφηκε επίσης και στις τιμές του σακχάρου του αίματος.

Επίσης, η ομαδική πεζοπορία είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, της σωματικής ευεξίας, καθώς και της ψυχικής υγείας, μειώνοντας αισθητά τυχόν συναισθήματα κατάθλιψης.

Δεδομένου λοιπόν ότι, περίπου το 30% των ενηλίκων ασκούνται λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, ενώ το 10% δεν περπατάει πάνω από πέντε λεπτά κάθε φορά που βγαίνει έξω, η χρησιμότητα της πεζοπορίας για την υγεία είναι ολοφάνερη. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτή την εναλλακτική μορφή άσκησης στους ασθενείς τους, λόγω του πολλαπλού οφέλους για την υγεία.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η πεζοπορία εξακολουθεί να είναι ωφέλιμη, ακόμα και όταν κάποιος βαδίζει χωρίς παρέα, αν και το πλεονέκτημα ειναι μεγαλύτερο όταν η προσπάθεια είναι ομαδική. «Οι άνθρωποι που περπατάνε σε ομάδες, τείνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στη σωματική δραστηριότητα, ενώ νιώθουν και λιγότερο μόνοι», υπογραμμίζει η Δρ Χάνσον.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο