Και δεύτερος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων του Norman Atlantic
Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σε σύνολο 10 νεκρών. Ο δεύτερος Έλληνας νεκρός είναι ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος. Οι ιταλικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν αναγνωριστεί 7 από τα 10 θύματα (μεταξύ αυτών και οι δύο Έλληνες). Στους 201 οι έλληνες διασωθέντες.
Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σε σύνολο 10 νεκρών. Ο δεύτερος Έλληνας νεκρός είναι ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, 57 ετών από την Ημαθία. Η σορός του βρίσκεται σε νοσοκομείο στο Μπάρι.
Οι ιταλικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν αναγνωριστεί 7 από τα 10 θύματα, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες. Η ιταλική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τρεις Ιταλοί, ανάμεσά τους και δύο οδηγοί φορτηγών.
Παράλληλα, η Ρώμη έστειλε στην Αθήνα νέα λίστα 95 Ελλήνων διασωθέντων που επιβαίνουν στα σκάφη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού San Giorgio και Durand de la Penne. Συνολικά, σε 201 ανέρχονται οι έλληνες διασωθέντες, ενώ συνεχίζεται η διασταύρωση στοιχείων.
Στο ελικοπτεροφόρο San Giorgio επιβαίνουν έως 200 διασωθέντες, εκ των οποίων 81 Έλληνες, ενώ στο Durand de la Penne επιβαίνουν 14 Έλληνες.
Το San Giorgio θα φτάσει το απόγευμα ή αργά το βράδυ της Τρίτης στο Πρίντιζι, σύμφωνα με πληροφορίες της Νομαρχίας της πόλης. Τόσο το San Giorgio, όσο και το Durand de la Penne ήταν δεσμευμένα για την έρευνα που συνεχίζεται στο Norman Atlantic.
Αλλοι 86 έλληνες διασωθέντες έχουν φθάσει ήδη στην Ελλάδα με το Cruise Europe και το C-130.
Έλληνες διασωθέντες επιβαίνουν και στο Aby Jannette, το οποίο βρίσκεται εν πλω για το ιταλικό λιμάνι Μαφρεντόνια. Για τους έλληνες διασωθέντες που επιβαίνουν στο Aby Jannette είχε δοθεί λίστα ονομάτων τα προηγούμενα 24ωρα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι είναι πλήρης.
Τις προηγούμενες ώρες υπήρξε εμπλοκή με τις λίστες διασωθέντων και επιβαινόντων μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφοροποίηση και ως προς τον αριθμό των αγνοουμένων.
Τελικά, την Τρίτη, τόσο σύμφωνα με τα ελληνικά, όσο και με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, οι διασωθέντες υπολογίζονται σε 427. Νεκροί είναι 10, ενώ 38 άτομα θεωρούνται αγνοούμενα. Η εκτίμηση για τους αγνοούμενους γίνεται βάση της επικαιροποιημένης λίστας της ANEK που πλέον αριθμεί 475 επιβαίνοντες.
Ωστόσο, ο αριθμός των αγνοουμένων δεν μπορεί να θεωρείται απόλυτος, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στο Norman Atlantic πιθανώς επέβαιναν παρανόμως και μετανάστες στο πάρκινγκ.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν τη Δευτέρα τις δηλώσεις του ιταλού ναυάρχου Τζιοβάνι Πετορίνο, σύμφωνα με τον οποίο 80 διασωθέντες δεν υπάρχουν καν στη λίστα επιβατών.
Υπό αυτό το κλίμα, σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας, τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πρώτο Έλληνα που εντοπίστηκε νεκρός. Ως επιχείρημα αναφέρεται το γεγονός ότι ο γιος του θύματος δεν αναγνώρισε τη σορό που του έδειξαν οι ιταλικές αρχές.
- Συγκλονισμένος ο γιος του Γ.Δούλη, δεν αναγνώρισε τη σορό
- Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του Norman Atlantic
Διασωθέντες χωρίς επικοινωνία στο San Giorgio
Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έλεγαν ότι οι Ιταλικές αρχές παρά τα αιτήματα «δεν δίνουν στην Ελλάδα ούτε τη λίστα με τους έλληνες που έχουν διασωθεί».
Αυτό σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου θα βοηθούσε να γίνει η διασταύρωση των επιβατών (με βάση τη λίστα που έχει δώσει η ΑΝΕΚ) που έχουν διασωθεί με όσους είχαν επιβιβαστεί και να υπάρχει μια εικόνα για τους αγνοούμενους.
Σημαντικό στοιχείο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, μετά την αερομεταφορά τους, έχει επιβιβαστεί στο ελικοπτεροφόρο πλοίο San Giorgio που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός ανέρχεται έως τα 200 άτομα.
Όμως επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του ελικοπτεροφόρου δεν έδιναν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα.
Ξεκίνησε η ρυμούλκυση του Norman Atlantic
Σε ό,τι αφορά το Norman Atlantic, η σύγχυση παραμένει ως προς τον τελικό προορισμό του. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες ρυμουλκείται προς το λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία από αλβανικό σκάφος. Το πλοίο ακολουθούν ιταλικά ρυμουλκά.
Ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπε δήλωσε ωστόσο πως το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο λιμάνι του Μπρίντιζι στο πλαίσο της ποινικής έρευνας.
Το πρωί το πλοίο βρισκόταν κοντά σε νησίδα, 1,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία. Κοντά του βρίσκονταν τέσσερα ρυμουλκά που το συγκρατούν για να μην πέσει πάνω στα βράχια.
Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ.
Πάνω στο Νorman Atlantic ανέβηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να ελέγξει την κατάσταση του πλοίου, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία ρυμούλκησής του. Στη διάρκεια της επιχείρησης έξω από τον Αυλώνα έχασαν τη ζωή τους δύο Αλβανοί ναυτικοί.
- Δύο νεκροί αλβανοί ναυτικοί στην επιχείρηση ρυμούλκησης του Norman Atlantic
- Norman Atlantic: Διώκονται για ανθρωποκτονία πλοίαρχος και πλοιοκτήτης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δίκη Βαλυράκη: Μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη ότι είδε να χτυπούν με κοντάρι τον πρώην υπουργό
- Brussels Signals ‘No More Studies Needed’ for Greece–Cyprus Power Link
- 35 χρόνια Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Γιορτή Γνώσης & Δημιουργίας
- Η ΚΝΕ για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Μπράιτον: Εκτός για μήνες ο Τζίμας
- Οκτώ σκάφη προσδέθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
