Πλαφόν στην τιμή της βότκας «κερνά» ο Πούτιν τους Ρώσους εν μέσω κρίσης
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να βάλει φρένο στην ταχεία άνοδο της τιμής της βότκας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να βάλει φρένο στην ταχεία άνοδο της τιμής της βότκας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του εν μέσω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κυβερνήτες περιοχών, ο Πούτιν είπε ότι οι υψηλές τιμές της βότκας ενθαρρύνουν την παράνομη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση των οποίων ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των πολιτών από ό,τι αυτή των αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζονται, συσκευάζονται και πωλούνται νόμιμα.
«Η ταχεία αύξηση της τιμής της βότκας οδηγεί μόνο σε αύξηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών που παρασκευάζονται παράνομα», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστός για την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής.
«Νομίζω ότι οι συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα όφειλαν να το εξετάσουν» είπε ο ίδιος.
Η ελάχιστη τιμή λιανικής της βότκας ρυθμίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα η τιμή του μισού λίτρου να έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% από το προηγούμενο έτος, στα 220 ρούβλια (4 δολάρια).
Σύμφωνα με μελέτη από κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια το 25% των Ρώσων ανδρών πεθαίνει πριν φτάσει τα 55 χρόνια ζωής, εν μέρει εξαιτίας της αγάπης τους για το αλκοόλ και ιδίως για τη βότκα.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1998, όταν η Μόσχα υποχρεώθηκε να υποτιμήσει το ρούβλι και να κηρύξει στάση πληρωμών. Η δημοτικότητα του Πούτιν εν μέρει βασίζεται στη φήμη που έχει αποκτήσει ως εγγυητής της ευημερίας και της σταθερότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση το 2015, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή εξάλλου αναμένεται να ξεπεράσει το 10% φέτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Τουρκία: «Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνηθεί το CHP από διορισμένους επιτρόπους», λέει ο Οζέλ – Νέα επιχείρηση κατά του κόμματος
- Πατίνια: Αυξάνεται η ανησυχία για τη χρήση τους από ανηλίκους – Γιατί είναι πιο ευάλωτοι στα ατυχήματα
- Τι είπε ο Ραζνάτοβιτς για το μέλλον του Σπανούλη
- Σκληρός ποινικός ο 42χρονος που τραυματίστηκε από αστυνομικό στο Μικρολίμανο – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Σταύρος Φλώρος: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε το χειρουργείο του – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
- ΕΕ: Λιγότερα παιδιά και έφηβοι παρά την πληθυσμιακή αύξηση – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

