Την απόφαση να αναστείλουν προσωρινά τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία πήραν General Motors, Audi και Jaguar Land Rover, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του ρουβλιού έχει μειωθεί κατά 40% από τον Ιούνιο του 2014 οπότε και ξεκίνησε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη Ρωσία από το 1998.

Το τελευταίο αυτό διάστημα, οι Ρώσοι έσπευδαν να αγοράσουν ακριβά αυτοκίνητα προκειμένου να μετατρέψουν τις οικονομίες του σε κάτι απτό και πολύτιμο, κάτι που αρχικά έδωσε μια πρόσκαιρη ώθηση στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που όμως γρήγορα μετατράπηκε σε παγίδα καθώς η συνεχής κατρακύλα στο ρούβλι ροκάνιζε ό,τι είχαν κερδίσει από τις πωλήσεις τους.

Έτσι, η GM Ρωσίας ανακοίνωσε στις 16 Δεκεμβρίου στους τοπικούς αντιπροσώπους της ότι κλείνει τη στρόφιγγα πωλήσεων «σε μια προσπάθεια διαχείρισης του ρίσκου με φόντο τις διακυμάνσεις στο ρούβλι».

H GM Ρωσίας η οποία στην τοπική αγορά διαχειρίζεται τις Chevrolet, Opel και Cadillac δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πότε θα αρθεί η απόφαση αυτή, αλλά επεσήμανε ότι θα παραδώσει κανονικά τις παραγγελίες που έχουν ήδη δοθεί από τους αντιπροσώπους της.

Το ίδιο είχε πράξει νωρίτερα μέσα στο Δεκέμβριο και ο όμιλος Jaguar-Land Rover ο οποίος έχει ανακοινώσει αρχικά ότι η αναστολή των πωλήσεων αυτοκινήτων στη ρωσική αγορά θα ισχύσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου «λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας».

Από τις 16 Δεκεμβρίου έχουν ανασταλεί και οι πωλήσεις της Audi στη Ρωσία, και όπως ανακοίνωσε η γερμανική φίρμα θα επανεκκινήσουν στο κοντινό μέλλον, όταν καθοριστούν οι νέοι τιμοκατάλογοι.

Όσο για εκείνους που επιμένουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η BMW μπορεί να χάσει από 100-150 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου του έτους αν το ρούβλι φτάσει στο μισό της αξίας του ενώ μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στα έσοδα ομίλων των Daimler, VW, Renault και Hyundai.

auto.in.gr