Ειδική εκδήλωση «Νίκος Παπατάκης, δημιουργός-μύθος»
Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στις 21.15 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Νίκος Παπατάκης: πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή» (Nico Papatakis: portrait d’ un franc tireur, Ελλάδα-Γαλλία, 2009, Έγχρ., 43΄) των Τ. Κουλμάση και Η. Σιαφλιάκη (στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους), παρουσία του σκηνοθέτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
«Στην σκοτεινή περίοδο της αποστασίας ένας αιώνιος έφηβος δυναμικός και χιουμορίστας προσγειώθηκε στο άνυδρο τοπίο της Αττικής και κατέκτησε όλους όσους γνώριζε στο πέρασμά του. Αυτός ήταν ο Νίκος Παπατάκης, ο θρύλος του La Rose Rouge, παντρεμένος με τις γοητευτικές Ανούκ Αιμέ και Όλγα Καρλάτου, που επιστρέφει σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ για να γυρίσει τους συγκλονιστικούς Βοσκούς (1967) όπου, κατά την Αγλαΐα Μητροπούλου, «το θέμα της βίας και οι σχέσεις κυρίου-υπηρέτη επανέρχονται με μια ιστορία τοποθετημένη στη σύγχρονη Ελλάδα και ειδικά στον αγροτικό χώρο».
Το 1963 είχε ήδη ταράξει τα νερά της Γκωλικής Γαλλίας μεταφέροντας στην οθόνη τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, με την ταινία του Οι άβυσσοι, μια ελεύθερη διασκευή του εγκλήματος των αδελφών Παπέν. Τo έγκλημα αυτό είχε ήδη γοητεύσει τους Σουρεαλιστές και τον Ζακ Λακάν, αλλά και η μεταφορά του θα ερμηνευτεί από τον Σαρτρ και την Μποβουάρ σαν μια σαδική και επαναστατική χειρονομία.
Ο Παπατάκης δεν θα σταματήσει να διαβαίνει το δύσβατο και μοναχικό του δρόμο με άλλες τρεις σημαντικές ταινίες: Gloria Mundi (1975/2005), Η φωτογραφία (1986) και Οι ισορροπιστές (1991). Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, σε μια περίοδο οδύνης, κρίσης και περισυλλογής, το καθήκον να ξαναδιαβάσουμε το έργο του αναρχικού ποιητή γίνεται επιτακτικό. Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης περιλαμβάνει την πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, τις δύο ταινίες που γύρισε ως παραγωγός, δύο ντοκιμαντέρ για το έργο του και το θρυλικό Το Κόκκινο Ρόδο στο οποίο υποδύεται τον εαυτό του. Τέλος, στο αφιέρωμα προβάλλεται και η Βιριδιάνα του Λουίς Μπουνουέλ, αγαπημένη ταινία του Παπατάκη από έναν σκηνοθέτη στον οποίο επανέρχεται συχνά».
Μαρία Κομνηνού
Περισσότερα για το αφιέρωμα στον Νίκο Παπατάκη ΕΔΩ.
- Άρης: Ανακοίνωσε τον Χόνγκλα
- Επίδομα παιδιού: Κλείνει οριστικά στις 15 Ιανουαρίου η πλατφόρμα Α21
- Googoosh – Τα τραγούδια της έγιναν σουξέ το ’60 και το ’70 στην Τεχεράνη αλλά η Επανάσταση την έβαλε στο mute
- Δυτική Όχθη: Ένας Παλαιστίνιος και δύο Ισραηλινοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να… ληστέψουν κοσμηματοπωλείο
- Μαύρη Θάλασσα: Τρία και όχι τέσσερα είναι τα δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων που χτυπήθηκαν από drones
- ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας
