H ώρα της αλήθειας, και ίσως της παράτασης, για τα πυρηνικά του Ιράν
Η 24η Νοεμβρίου, η δεύτερη προθεσμία που είχαν θέσει οι Έξι και το Ιράν στις συνομιλίες τους για συνολική συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έφτασε και όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές παραμένουν σε απόσταση. Οι ΥΠΕΞ στη Βιέννη συζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως πλέον όχι γύρω από συνολική συμφωνία αλλά για ενδεχόμενη νέα παράταση -κίνηση με εσωτερικό κόστος και για την Ουάσινγκτον αλλά και για την Τεχεράνη, το οποίο μπορεί να καταλήξει να υπονομεύσει ακόμη και τη συνέχιση της διαδικασίας.
Η 24η Νοεμβρίου, η δεύτερη προθεσμία που είχαν θέσει οι Έξι και το Ιράν στις συνομιλίες τους για συνολική συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έφτασε και όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές παραμένουν σε απόσταση.
Οι ΥΠΕΞ στη Βιέννη συζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως πλέον όχι γύρω από συνολική συμφωνία αλλά για ενδεχόμενη νέα παράταση -κίνηση με εσωτερικό κόστος και για την Ουάσινγκτον αλλά και για την Τεχεράνη, το οποίο μπορεί να καταλήξει να υπονομεύσει ακόμη και τη συνέχιση της διαδικασίας.
Οι τελευταίες διαρροές το μεσημέρι της Δευτέρας μιλούν για ενδεχόμενο να παραταθούν έως τον Ιούλιο του 2015 οι συνομιλίες. Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία «για το πολιτικό κομμάτι» ως τον Μάρτιο και να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες έως την 1η Ιουλίου.
Όλες οι πλευρές θα είχαν συμφέρον να καταλήξουν σε συμφωνία, και πρώτη η Τεχεράνη που διακαώς επιθυμεί άρση των κυρώσεων σε βάρος της ώστε να αναπνεύσει ξανά η οικονομία της. Τα βασικά εμπόδια όμως, τα οποία οι συνομιλητές μετέθεταν για το τέλος, έχουν γίνει τείχος που ακόμη δεν μπορεί να υπερπηδηθεί.
Το αγκάθια είναι τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου και ο εξοπλισμός φυγοκέντρησης αφ’ ενός, και το χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων αφ’ ετέρου.
Ενδεχόμενη νέα παράταση δεν θα ήταν απλή. Στην μεν Ουάσινγκτον, θα ήταν εσωτερικό πλήγμα για έναν αμερικανό πρόεδρο που ήδη (λόγω της απώλειας του Κογκρέσου) του μένει ως κεντρικό πεδίο η εξωτερική πολιτική, και μάλιστα ενώπιον ενός Κογκρέσου που όχι μόνο μπορεί να γίνει εχθρικό σε συνέχιση των συνομιλιών αλλά και να επιλέξει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Ανάλογες θα ήταν και οι δυσκολίες για το Ιράν. Παράταση -δηλαδή, ναυάγιο της προσπάθειας για άρση των κυρώσεων- θα ερμηνευόταν ως ανεπάρκεια της προσέγγισης και θα μπορούσε να ενισχύσει την πιο σκληροπυρηνική γραμμή στην Τεχεράνη, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές των συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαιρέτισε την πιθανότητα της μη συμφωνίας. «Καθόλου συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία» είπε. «Η συμφωνία για την οποία πίεζε το Ιράν ήταν απαίσια. Η συμφωνία θα έδινε τη δυνατότητα στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο για ατομική βόμβα, ενώ θα αφαιρούσε τις κυρώσεις» είπε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου μιλώντας στο BBC.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου

