Αχνοί χρωματισμοί και ενδείξεις ανθρώπινων απεικονίσεων σε επιστύλια, είναι τα στοιχεία από την ώς τώρα σωστική συντήρηση των ευρημάτων από τον τύμβο Καστά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κ.Τασούλας. «Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» τόνισε, σημειώνοντας πως στόχος είναι «το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι». Φωτορεπορτάζ με την πορεία της ανασκαφής από τον Αύγουστο ώς σήμερα.

Αχνοί χρωματισμοί και ενδείξεις ανθρώπινων απεικονίσεων στα επιστύλια από τον ταφικό θάλαμο με το περίτεχνο ψηφιδωτό, είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε η ώς τώρα σωστική συντήρηση των ευρημάτων από τον τύμβο Καστά, που πραγματοποιείται στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ.Τασούλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, συνοδευόμενος από τη γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη και την υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής Άννα Παναγιωταρέα.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει η επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. «Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά» υπογράμμισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «αυτή είναι και η γοητεία της αρχαιολογίας».

Καρέ-καρέ η ανασκαφή

«Το ταφικό μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο, ακόμα πιο συγκλονιστικό, ακόμα πιο περικαλλές» είπε ο κ. Τασούλας, ο οποίος πριν τη συνέντευξη Τύπου επισκέφθηκε τον τύμβο. «Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο μνημείο τόσο για τη σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλειά που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι το αρχαίος τάφος έρχεται να προστεθεί στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας.

«Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το μνημείο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Πρέπει να γίνουν πολλά»

Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθεί η έρευνα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως «είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν». Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, ο υπουργός είπε:

«Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη».

«Έχουμε να κάνουμε μελέτες, στερεώσεις, συντηρήσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι όλα θα γίνουν σε χρόνους «αρχαιολογικούς», με στόχο το μνημείο να γίνει επισκέψιμο «και όλοι να το θαυμάζουν». Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, αυτό θα γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα, αλλά σε λίγους μήνες θα επιτραπεί να το επισκεφθούν μέλη της επιστημονικής κοινότητας και δημοσιογράφοι.{{{ map }}}

Ο κ. Τασούλας επανέλαβε πως η έρευνα δεν τελειώνει εδώ και πως οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωλογική διασκόπηση, που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου και είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή Γρ.Τσόκα.

Η διασκόπηση γίνεται με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στον λόφο Καστά υπάρχουν κι άλλα θαμμένα οικοδομήματα. Εν συνεχεία, και βάσει των αποτελεσμάτων της διασκόπησης, οι αρχαιολόγοι θα αποφασίσουν εάν και πού θα γίνουν δοκιμαστικές τομές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διασκόπησης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. «Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο» είπε ο κ. Τσόκας.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τον εντοπισμό κρυμμένων στο έδαφος οικοδομημάτων, που ήδη έχει εφαρμοστεί στην εξερεύνηση κι άλλων τύμβων, όπως στην Απολλωνία, το Κιλκίς, τη Βεργίνα, την Αργολίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας είπε ότι το υπουργείο είναι στη φάση αναζήτησης του επιστημονικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η μελέτη θα γίνει από έλληνες επιστήμονες.


* Το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο υπουργείο Πολιτισμού, θα γίνει ομιλία από την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της.

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr