Ξεκίνησε τις αγορές τίτλων ABS η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την Παρασκευή τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS -asset backed securities), μια κίνηση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την Παρασκευή τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS -asset backed securities), μια κίνηση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.
«Μετά την δημοσίευση της νομικής πράξης για την εφαρμογή των αγορών τίτλων ABS, το ευρωσύστημα ξεκίνησε τις αγορές στις 21/11/2014» αναφέρεται σε μήνυμα στο λογαριασμό twitter της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ευελπιστεί ότι θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού του ιδρύματος σε έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Ήδη, η Τράπεζα αγοράζει καλυμμένους τίτλους, μια θεωρούμενη ασφαλής μορφή χρέους, που συχνά βασίζεται σε υποθηκευμένα ακίνητα.
Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ΕΚΤ θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τις αγορές στις οποίες προβαίνει στον ιστότοπό της τη Δευτέρα.
Εάν δεν φθάσει το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ορίσει ή διαπιστώσει ότι η στρατηγική της δεν επαρκεί για να τονώσει στον επιδιωκόμενο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, θα αυξηθεί η πίεση που αντιμετωπίζει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ για να τυπώσει χρήμα ώστε να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ασκώντας μια πολιτική γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση.
Πάντως οι προσδοκίες των παραγόντων των αγορών όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ είναι μάλλον περιορισμένες.
Για να περιορίσει τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή τιτλοποιημένα δάνεια, με την ελπίδα πως άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο
- Σάμος: Εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε στον 47χρονο εκπαιδευτικό για διακεκριμένη προσβολή ανηλίκων
- Μαρούσι: Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο
- Αμαρτωλός πρόεδρος ο Τραμπ – Δεν εγκρίνουν την βίαιη εξωτερική πολιτική του οι… καθολικοί ιερείς
- Πότε θα παίξει η Σάκκαρη κόντρα στην Αντρέεβα για τον δεύτερο γύρο του Australian Open
- Ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια ΑΙ ο ναζί μιας από τις πιο ανατριχιαστικές φωτογραφίες του Ολοκαυτώματος

