Αναβρασμός με την πρόταση Φορτσάκη για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα
Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών τους συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανης.
Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών τους συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.
Ο αναβρασμός που επικρατεί στα ΑΕΙ και ειδικότερα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είναι έντονος και σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανης.
Συγκεκριμένα, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ ζητούν ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για τα θέματα των καταλήψεων, λέγοντας πως «δεν μπορεί να είναι ανεκτή η βίαιη κατάληψη».
Η πρόταση αυτή αναθερμαίνει το ήδη τεταμένο κλίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς στην πράξη αναιρεί τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων με τις γενικές συνελεύσεις τους.
«Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν. Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη από τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πετρέλαιο: Η τιμή του WTI ανοίγει με ελαφριά άνοδο, αλλά κάτω από το φράγμα των 100 δολαρίων
- Ισραήλ: Σήμαναν σειρήνες συναγερμού λόγω εκτόξευσης ρουκετών από τον Λίβανο
- Ιράκ: Ρηματική διαμαρτυρία επέδωσαν οι ΗΠΑ στον ιρακινό πρεσβευτή
- Λίβανος: Νέα διαταγή του Ισραήλ για απομάκρυνση κατοίκων σε περιοχή όπου βρίσκεται ο δρόμος προς το αεροδρόμιο
- Ιράν: Να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός ζητά ο Βάντεφουλ από τον Αραγτσί
- Ιράν: Στάρμερ και Τραμπ συζήτησαν για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ