Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ.Περιστέρη: Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο

Κ.Περιστέρη: Η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο

Με την αφαίρεση του αμμώδους χώματος από το τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο συνεχίζονται την Τρίτη οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης. Η ανασκαφή διεκόπη τη Δευτέρα, προκειμένου τα συνεργεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα παρακολούθησης της στατικότητας του μνημείου. «Η ανασκαφή πραγματοποιείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο» απαντά η Κ.Περιστέρη στις επικρίσεις για την εκτέλεση των εργασιών, παρουσιάζοντας αναλυτικά τη μέθοδο που ακολουθείται.

Με την αφαίρεση του αμμώδους χώματος από το τεχνητό όρυγμα που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο συνεχίζονται την Τρίτη οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης. Η ανασκαφή διεκόπη τη Δευτέρα, προκειμένου τα συνεργεία της Εγνατίας Οδού Α.Ε. να μπορέσουν να εγκαταστήσουν τα ειδικά μηχανήματα για την παρακολούθηση της στατικότητας του μνημείου.

Άλλωστε ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για την αντιστήριξη και τη στερέωση της θεμελίωση του δυτικού πλαϊνού τοίχου του τρίτου θαλάμου, όπου διαπιστώθηκε καθίζηση της επίχωσης.

Απαντώντας στα σχόλια που δημοσιεύονται για την πορεία και την εκτέλεση του ανασκαφική έργου, η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη επανέλαβε, σε γραπτή δήλωσή της, πως «η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, στον απαραίτητο χρόνο, υπακούοντας απολύτως στις ανάγκες του έργου και των ευρημάτων».

«Κάποιοι εκ των εμφανιζόμενων συχνά στα ΜΜΕ, οι οποίοι εκφέρουν γνώμη για το έργο, το οποίο επιτελεί η ομάδα μας, ούτε είναι αρχαιολόγοι, ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφή παρόμοια με τη δικιά μας, ούτε όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, και σε οποιουδήποτε άλλου είδους ανασκαφή. Είναι, τουλάχιστον, αντιεπιστημονικό, μέσα από ένα γραφείο να εκφέρει κάποιος άποψη, τόσο για ένα αντικείμενο έρευνας με το οποίο δεν έχει ποτέ ασχοληθεί, όσο και για έναν αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ποτέ δεν έχει επισκεφθεί» τονίζει η κ. Περιστέρη, επισημαίνοντας αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι εργασίες.

«Δουλεύουμε με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, από όπου αφαιρείται σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή το αμμώδες χώμα. Χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεση του, ελέγχεται καθ’ όλη την πορεία της και στη συνέχεια κοσκινίζεται. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεση του» σημειώνει.

Όσον αφορά στις εργασίες για την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, η επικεφαλής της ανασκαφής εξηγεί πως αφαιρέθηκε με ιδιαίτερη προσοχή, σε πάχος 0,20 μ. το επικαθήμενο χώμα, επί του ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο αποκαλύφθηκε σταδιακά, κατά τομές, «λαμβάνοντας υπόψη και τις εργασίες αντιστήριξης και υποστύλωσης των πλαϊνών τοίχων, που πραγματοποιούνται παράλληλα, τόσο για την ασφάλεια του μνημείου, όσο και των εργαζομένων».

«Η προσεκτική ανάγνωση τού δίλεπτου video επιβεβαιώνει τα ανωτέρω» υπογραμμίζει η κ. Περιστέρη, δηλώνοντας παράλληλα πως «η προχειρότητα των σχολιαστών υπερτερεί».

«Στο σημείο όπου η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί ‘σκαρπέλο’, δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο. Ο χώρος ο οποίος ανασκάπτεται εσωτερικά του τάφου δεν έχει να κάνει με περιοχή εξομάλυνσης εδάφους, όπως αναφέρθηκε, αλλά με ανασκαφικό στρώμα» συνεχίζει.

Καταλήγοντας, η κ. Περιστέρη χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι «για μια τόσο σημαντική ανασκαφική έρευνα, οι πολυεμφανιζόμενοι μη αρχαιολόγοι στα ΜΜΕ, και ειδικά στα ηλεκτρονικά, να περιορίζονται μόνον σε πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν έναν καλό λόγο για όλη την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο ταφικό μνημείο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024