Πώς αντιμετωπίζει ο γερμανικός κινηματογράφος τους ναζί;
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Nina Hoss , περιγράφει στο BBC τη συμπεριφορά των γερμανών κινηματογραφιστών ,λίγα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις εξής φράσεις:
«Θάψτε τα όλα. Μη μιλάτε για τίποτα. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Κοιτάξτε μπροστά και μην αναλύετε. Έχουμε να κάνουμε πολλά με την ανασυγκρότηση της χώρας».
Παράλληλα, προσθέτει ότι τους γερμανούς κινηματογραφιστές τους «συνέφερε να μην κοιτούν πίσω στα γεγονότα», μια αντίληψη που έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 15 χρόνια. Σκοτεινές που σχετίζονται με τους ναζί ξεπηδούν, πλέον, μέσα από τον γερμανικό κινηματογραφικό φακό.
Συγκεκριμένα, στην ταινία «Phoenix» αποτυπώνεται η συναισθηματική καταστροφή που προκάλεσαν οι ναζί.
Να σημειωθεί ότι το όνομα του Κρίστιαν Πέτσολντ, σκηνοθέτη της ταινίας ,έχει γίνει ευρέως γνωστό από το 2000, ενώ είναι συνδεδεμένο με το μινιμαλιστικό και στυλιζαρισμένο ρεύμα της «Σχολής του Βερολίνου».
Μαζί με τον Κρίστιαν Πέτσολντ, πρωτεργάτες του κινήματος είναι και οι σκηνοθέτες Ανγκελα Σανέλεκ και Τόμας Αρσλαν.
Το κίνημα της «Σχολής του Βερολίνου» χαρακτηρίζεται από τους λίγους διαλόγους, το μινιμαλιστικό παίξιμο των ηθοποιών, χωρίς εκφραστικές χειρονομίες, ενώ η παρουσία των σκηνοθετών παίρνει τη μορφή αόρατου εξωτερικού παρατηρητή.
Παράλληλα, οι δημιουργοί λειτουργούν με μια πιο ποιητική και ακριβή ματιά που συμπλέει με τον ρεαλισμό.
Οι ταινίες της «Σχολής του Βερολίνου» πραγματεύονται ζωές σε κρίσιμες περιόδους, ενώ ταυτόχρονα είναι ήσυχες και διακριτικές.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]
- Europa League: Προβάδισμα πρόκρισης για Γκενκ (1-0) και Φερεντσβάρος
- Τσέλιε – ΑΕΚ 0-4: Σάρωσε στην Σλοβενία και προκρίνεται…
- Ιράν: Η χώρα δεν θέλει πλέον να της «επιβάλουν» τον πόλεμο
- Οι Γάλλοι φουλάρουν βενζίνη στην Ισπανία και οι Γερμανοί στη… Γαλλία
- Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στη Βιρτζίνια: Το FBI αντιμετωπίζει την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια»



