Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους ροδακινοπαραγωγούς
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Γ.Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Π.Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών. Στο επίκεντρο τα προβλήματα από το ρωσικό εμπάργκο, με παραγωγούς και κυβέρνηση να αναζητούν λύσεις για τα αδιάθετα προϊόντα και τους παραγωγούς να αναμένουν τις αποφάσεις για τον τρόπο αποζημίωσής τους.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι φυσικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.
Οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το ύψος και τους τρόπους αποζημίωσής τους.
Όπως είναι γνωστό, από την ΕΕ έχει οριστεί ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση, κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες κι άλλες κατευθύνσεις (π.χ. σχολεία) και αφορά στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών.
Η αντίστοιχη τιμή που δίνεται για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι 13,5 λεπτά το κιλό και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να τύχουν της ίδιας αποζημίωσης με τις οργανώσεις παραγωγών.
Παράλληλα, ζητείται και συμπληρωματική ενίσχυση για την προ εμπάργκο περίοδο όταν πανευρωπαϊικά υπήρχε υπερπαραγωγή.
Ένας ακόμη τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών αναμένεται να είναι και η προώθηση και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδακίνων (ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί ή που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία) κυμαίνεται στους 50.000-60.000 τόνους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ποιος ήταν ο Λεονίντ Ραντβίνσκι, ο μυστικοπαθής ιδιοκτήτης του OnlyFans
- Fuel pass: Ολες οι λεπτομέρειες για την επιδότηση
- Συγκινητικό βίντεο: Προπονητής πήγε στη συνέντευξη Τύπου αγκαλιά με τον γιο του που έχει σύνδρομο Down (vid)
- Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για καταγγελίες περί διαρροής ευαίσθητων δεδομένων από την Ουγγαρία προς τη Ρωσία
- Σταντάλ: Ένας επικούρειος και σκεπτικιστής γραφομανής
- ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση επιλέγει με τα νέα μέτρα να αγνοήσει πλήρως τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
