Στο χώρο της ανασκαφής στην Αμφίπολη μεταφέρθηκε το ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα με το οποίο θα απομακρυνθούν οι λίθοι που βρίσκονται μπροστά από την είσοδο του αρχαίου τάφου, ώστε να καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να βρεθούν στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου» ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών και διαψεύδοντας πληροφορίες περί μεταφοράς των δύο μαρμάρινων σφιγγών.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Σημειώνουν, επίσης ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση, η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι. {{{ map }}}

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος».

«Δεν έχει βρεθεί τάφος και ταφικός περίβολος τέτοιου μεγέθους. Όλο αυτό το μνημείο δεν στήθηκε για έναν απλό άνθρωπο» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκτιμήσεις για το τι μπορεί να κρύβει το μνημείο.

Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr