Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο
Αμετάβλητο έμεινε το ΑΕΠ των «18» της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, εικόνα που «συνοψίζει» την απροσδόκητη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ και την στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας. Το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε χαμηλό πενταετίας ο πληθωρισμός τον Ιούλιο.
Στάσιμο έμεινε το ΑΕΠ των «18» της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, εικόνα που «συνοψίζει» την απροσδόκητη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ και την στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας. Το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο έμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία των «18» είχε ενισχυθεί κατά 0,2% (σε τριμηνιαία βάση).
Για το σύνολο της ΕΕ των «28», το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια (έναντι 0,3% το α’ τρίμηνο).
Στην περίοδο αυτή, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις χώρες του ευρώ κατέγραψε το ΑΕΠ της Κύπρου (κατά -0,3%) και σε όλη την ΕΕ η Ρουμανία (κατά -1%).
Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης είδαν το ΑΕΠ τους να ενισχύεται ήπια (η μεγαλύτερη ενίσχυση ήταν της Λετονίας κατά 1% και μετά η Πορτογαλία με 0,6%), η εικόνα στους δύο «πνεύμονες» της ευρωζώνης -τη Γερμανία και τη Γαλλία- βάρυνε περισσότερο.
Τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έκλεισε στο 0,4%, έναντι 0,5% τον Ιούνιο.
Τα μεγαλύτερα αρνητικά πρόσημα παρουσιάστηκαν στη Βουλγαρία (- 1,1%), την Ελλάδα (- 0,8%) και την Πορτογαλία (- 0,7%) ενώ τα μεγαλύτερα θετικά στην Αυστρία (1,7%), τη Ρουμανία και (1,5%) και το Λουξεμβούργο (1,2%).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Θερμή υποδοχή στην αποστολή του στις Σέρρες (vid)
- Ιταλία: Ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο αποκλείστηκε στο Ντουμπάι
- Η Σίντι Κρόφορντ μοιράζεται το χειρόγραφο σημείωμα του Τζον Κένεντι Τζούνιορ για το εξώφυλλο της στο περιοδικό George
- Ιράν: Ποιους στρατιωτικούς διοικητές και συμβούλους ισχυρίζεται πως έχει σκοτώσει το Ισραήλ – Τι λέει ο Τραμπ
- H επόμενη μέρα μετά την επίθεση στο Ιράν – Πώς θα κινηθούν οι παγκόσμιες αγορές
- Ηχούν σειρήνες στο Τελ Αβίβ – Ιρανική επίθεση στην πρωτεύουσα του Ισραήλ
