Νέα αναβολή πήρε η λήψη απόφασης από την ΕΕ για στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, που συνεδρίασε την Πέμπτη, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως ανακοινώθηκε, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Μόλις τα κράτη-μέλη αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουν τότε η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Τοντ.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters, επισήμανε πως οι νομοθετικής προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Παρά τις επανειλημμένες απειλές περί της ενδεχόμενης επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη και διστακτική στο να τιμωρήσει τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας.

Ωστόσο, η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, που οδήγησε στον θάνατο 298 ανθρώπων, πιέζει τους Ευρωπαίους να δράσουν.

Ένα από τα μέτρα κατά της Ρωσίας που εξετάζονται είναι η απαγόρευση αγοράς από τους Ευρωπαίους νέων ομολόγων ή μετοχών που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στις προτεινόμενες κυρώσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να εισάγουν νέες εκδόσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμποδίζοντας έτσι αυτές να χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο του Λονδίνου ή άλλες χρηματιστηριακές αγορές για να αντλούν κεφάλαια από μη Ευρωπαίους.

Επίσης, ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ υπέδειξε πως η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει τη χορήγηση οποιασδήποτε τεχνικής βοήθειας στη Ρωσία σε ό,τι αφορά στην προσπάθειά της να αναπτύξει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ