Επιταχύνθηκε τον Ιούλιο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit. Ο σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Ιούνιο, ισοφαρίζοντας το υψηλό τριών ετών που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
Η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit.
Ο σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 54 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Ιούνιο, ισοφαρίζοντας το υψηλό τριών ετών που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
Πρόκειται για τον 13ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης αυτός καταγράφει τιμή μεγαλύτερη από τις 50 μονάδες που υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες από 51,8 τον Ιούνιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών εκτινάχθηκε από τις 52,8 στις 54,4 μονάδες.
Η αύξηση στη δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει το Bloomberg. Καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός και ανέρχεται μόλις στο ένα τέταρτο του στόχου της, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος και ανακοίνωσε ένα στοχευμένο πρόγραμμα δανείων στις τράπεζες της Ευρωζώνης για να αυξήσουν αυτές με τη σειρά τους τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και οι οικονομολόγοι, όπως προκύπτει από άλλη έρευνα, προβλέπουν ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνθηκε στο 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο κ. Γουίλιαμσον δήλωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI είναι συμβατά με έναν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο.
«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυξήθηκε ξανά τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας 3ετίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας, όμως, ότι «η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ταχεία για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αρκετούς εργαζόμενους για να υπάρξει ουσιαστική μείωση στην ανεργία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπόνους δόμησης: Σε κάθετη πτώση η οικοδομή το 2025 μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Κατερίνα Στανίση: «Θα τα γράψω όλα στο βιβλίο μου και κάποιοι πρώην σύντροφοι μου θα ντροπιαστούν»
- Κουτσούμπας: Είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε και έδωσε συγκατάθεση για τις υποκλοπές, είναι στις βασικές αρχές του τέτοιες πρακτικές
- Οδηγός επιβίωσης από τα Μικροπλαστικά
- O Ολυμπιακός κοντράρεται με τη Φενέρ στο ΣΕΦ – Με αρκετές απουσίες οι Ερυθρόλευκοι
- Νιγηρία: 23 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες σε τριπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι
