Διεθνής ανησυχία για την ένταση στο Ισραήλ, παύση πυρός ζητά η ΕΕ
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για την αναζωπυρωθείσα ένταση στο Παλαιστινιακό, ενώ η ισραηλινή επιχειρήση κατά της Χαμάς επεκτείνεται και οι ρουκέτες από τη Γάζα προς ισραηλινές περιοχές πέφτουν βροχή. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλες τις πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση» ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να συμφωνηθεί άμεσα εκεχειρία.
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για την αναζωπυρωθείσα ένταση στο Παλαιστινιακό, ενώ η ισραηλινή επιχειρήση κατά της Χαμάς επεκτείνεται και οι ρουκέτες από τη Γάζα προς ισραηλινές περιοχές πέφτουν βροχή. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλες τις πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση» ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να συμφωνηθεί άμεσα εκεχειρία.
Το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον υπογράμμισε πως οι «28» «παρακολουθούν με τεράστια ανησυχία την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας».
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα πυρά αδιακρίτως στο Ισραήλ από ένοπλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας και καταδικάζουμε τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με τις αναφορές και παιδιών, από τα αντίποινα του Ισραήλ» ανεφέρει η δήλωση.
Η ΕΕ κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και «να καταβάλουν το μέγιστο δυνατό για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας».
Σε ανακοίνωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν υπογράμμισε την «τεράστια ανησυχία« του για την κλιμακούμενη βία και επανέλαβε την έκκλησή του για «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
«Ο ΓΓ καταδικάζει τις πολλαπλές εκτοξεύσεις ρουκετών στο Ισραήλ από τη Γάζα, αυτές οι επιθέσεις αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές πρέπει να σταματήσουν» τόνισε.
Υπογράμμισε επίσης την ανησυχία του για την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας που έχει ήδη προκαλέσει αρκετούς θανάτους Παλαιστίνιων σε αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στη Γάζα».
Ομπάμα: «Και οι δύο πλευρές να πάρουν ρίσκα για την ειρήνη»
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε και τις δύο πλευρές της κλιμακούμενης παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην ενεργούν υπό το πνεύμα της εκδίκησης, σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Σε αυτή την επικίνδυνη στιγμή, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να προστατεύσουν τους αθώους και να ενεργήσουν κατά τρόπο λογικό και μετρημένο, όχι με κίνητρο την εκδίκηση και τα αντίποινα…Και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν να πάρουν ρίσκα για την ειρήνη γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα» σύμφωνα με αποσπάσματα του άρθρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals