Ηλικιωμένη Αμερικανοεβραία δώρισε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ το αντίτυπο ενός ναζιστικού περιοδικού, στο εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται η ίδια ως το ομορφότερο… Άριο μωρό της Γερμανίας.

Η Χέσι Ταφτ γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1934 από Εβραίους γονείς.

Σε ηλικία έξι μηνών η μητέρα της την πήγε σε έναν επαγγελματία φωτογράφο. Επτά μήνες αργότερα οι γονείς της έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η φωτογραφία της Χέσι φιγουράριζε στο περιοδικό Sonne ins Haus (Ο Ήλιος στο Σπίτι) που απευθυνόταν στις οικογένειες των Γερμανών.

Χωρίς να ενημερώσει τους γονείς, ο φωτογράφος είχε στείλει τη φωτογραφία σε έναν εθνικό διαγωνισμό που είχε οργανωθεί κατ’ εντολή του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς για να αναδειχθεί «το ομορφότερο μωρό της Άριας φυλής» στη Γερμανία.

Η οικογένεια εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία το 1938. Η Χέσι Ταφτ έφτασε και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1949 αφού προηγουμένως είχε περάσει για σύντομα χρονικά διαστήματα από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κούβα.

Η ηλικιωμένη δώρισε το περιοδικό στο μουσείο του Γιαντ Βάσεμ το οποίο προσπαθεί να ενθαρρύνει τις δωρεές κάθε είδους αντικειμένων -γράμματα, φωτογραφίες, έγγραφα, προσωπικά ημερολόγια- που σχετίζονται με την ιστορία του Ολοκαυτώματος.

Αφότου ξεκίνησε τη συγκεκριμένη εκστρατεία περισσότερα από 120.000 αντικείμενα έχουν δοθεί στο μουσείο για να αρχειοθετηθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό