Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν αγάλματα και τάφους στη Μοσούλη
Οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στη Μοσούλη, ανάμεσά τους αγάλματα ποιητών και τον τάφο ενός φιλοσόφου του Μεσαίωνα.
Οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στη Μοσούλη, ανάμεσά τους αγάλματα ποιητών και τον τάφο ενός φιλοσόφου του Μεσαίωνα.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε κατέστρεψαν το άγαλμα το Οτμάν αλ Μουσούλι, ενός μουσικού και συνθέτη του 19ου αιώνα, και το άγαλμα του Αμπού Ταμάμ, ενός Άραβα ποιητή της εποχής των Αββασιδών.
Ο τάφος του Ιμπν αλ Ατίρ, ενός άραβα φιλόσοφου και ιστορικού που ακολουθούσε τον στρατό του σουλτάνου Σαλαντίν τον 12ο αιώνα, βεβηλώθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, το θολωτό ιερό ισοπεδώθηκε και το πάρκο που βρισκόταν γύρω του σκάφτηκε.
Το ISIS αλλά και άλλες σαλαφιστικές οργανώσεις θεωρούν ειδωλολατρικό το προσκύνημα σε τάφους και για το λόγο αυτό έχουν καταστρέψει πολλούς τάφους και τεμένη τόσο στο Ιράκ όσο και στη γειτονική Συρία, στις πόλεις και τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.
Οι μάρτυρες υποστήριξαν εξάλλου ότι οι αντάρτες έκλεψαν περίπου 250 άλογα από το σπίτι του κυβερνήτη της Μοσούλης και κατέλαβαν τις σιταποθήκες. Ορισμένα από τα άλογα, όσα ήταν άρρωστα και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τα σκότωσαν.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι το ISIS έχει επιβάλει φόρο στους χριστιανούς που ζουν στην πόλη, μια πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Πάντως οι περισσότεροι χριστιανοί της Μοσούλης προτίμησαν να την εγκαταλείψουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Φωτιές: Δύο πύρινα μέτωπα σε Λάρισα και Κιλκίς – Σηκώθηκαν εναέρια
- H οφθαλμαπάτη των «αόρατων» παπουτσιών: Ούτε σανδάλια, ούτε μπαλαρίνες – Τι είναι;
- Άργος: Εγκεφαλικά νεκρός ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί – Βίντεο ντοκουμέντο
- Τσουκαλάς: Η Ελλάδα πληρώνει σαν πρωταθλητής στο ΝΑΤΟ, αλλά εκπροσωπείται σαν παρατηρητής – Ανησυχητικές οι εξελίξεις
- Αγγελόπουλοι για Παπανικολάου, Ντόρσεϊ και Γουόκαπ: «Όταν η ομάδα πετυχαίνει θέλουν περισσότερα, όταν ο παίκτης σέρνεται…»
- Markos by Night: Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει με το «Άλλος για Survivor»
- Νεκρή από σφαίρες στο κεφάλι η γυναίκα που εμπλεκόταν σε απόπειρα δολοφονίας Ουκρανού μεγιστάνα – Δύο συλλήψεις
- 4 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442