Παραιτείται από τον θρόνο ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος
Την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο ανακοίνωσε η Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία, μετά την οποία ο ισπανικός θρόνος θα περάσει στον πρίγκιπα Φελίπε. O Χουάν Κάρλος θα προχωρήσει ο ίδιος σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών.
Την απόφαση του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο ανακοίνωσε η Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία, μετά την οποία ο ισπανικός θρόνος θα περάσει στον πρίγκιπα Φελίπε.
O Χουάν Κάρλος θα προχωρήσει ο ίδιος σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών, στο οποίο και θα εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση. H ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις κινήσεις επί του απαραίτητου οργανικού νόμου για την παραίτηση.
Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο 76χρονος Χουάν Κάρλος εξέταζε εδώ και καιρό την απόφαση εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό έχουν ρίξει την σκιά τους στην εικόνα του θρόνου οικονομικά σκάνδαλα μελών της βασιλικής οικογένειας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ανακοινώνοντας επίσημα την απόφαση του βασιλιά, εξήρε την προσφορά του Χουάν Κάρλος στην Ισπανία, λέγοντας ότι «στάθηκε ακούραστος υπηρέτης της χώρας και σημείωσε την άποψή του ότι «είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή».
Ο Χουάν Κάρλος αφήνει τον ισπανικό θρόνο μετά από 39 χρόνια και φόρεσε το στέμμα αμέσως μετά το θάνατο του Φράνκο, οπότε και ξεκίνησε η περίοδος στην οποία η Ισπανία προσπαθούσε να θεμελιώσει τη δημοκρατία της μετά την πτώση της πολύχρονης δικτατορίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για την ΕΕ από τυχόν χρήση ρωσικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Κακοκαιρία: Λόγω πτώσης βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία
- Ουκρανία: Η όποια «αληθινή πρόοδος» για την αποκατάσταση της ειρήνης εξαρτάται από τη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τρεις προ(σ)κλήσεις
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας