Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε η αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Πέθανε η αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου

Η Μάγια Αγγέλου, η σπουδαία ποιήτρια και συγγραφέας, πέθανε την Τετάρτη στο σπίτι της στη Βόρειο Καρολίνα σε ηλικία 86 ετών. Υπήρξε τραγουδίστρια, σεναριογράφος, συνθέτης, σκηνοθέτης και πολιτική ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το Ξέρω γιατί τραγουδάει το πουλί στο κλουβί, την πρώτη της αυτοβιογραφία που κέρδισε κοινό και κριτικούς.

Η Μάγια Αγγέλου, η σπουδαία ποιήτρια και συγγραφέας, πέθανε την Τετάρτη στο σπίτι της στη Βόρειο Καρολίνα σε ηλικία 86 ετών.

Τον θάνατό της επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Γουίνστον – Σάλεμ.

Το Μάγια Αγγέλου αποτελεί ψευδώνυμο. Η Μαργκερίτ Αν Τζόνσον -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα -γεννήθηκε το 1928 στο Σεντ Λούις.

Η Αγγέλου έγραψε για τον βιασμό της από τον σύντροφο της μητέρας της όταν ήταν μόλις 8 ετών. Όταν είπε στην οικογένειά της τι συνέβη, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός.

«Πίστεψα ότι η φωνή μου τον σκότωσε, επομένως σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να μη μιλάω. Και έτσι σταμάτησα να μιλάω» είπε. Μίλησε ξανά μετά από πέντε χρόνια.

Το Μάγια Αγγέλου το υιοθέτησε μετά τον γάμο της με τον Έλληνα, Αναστάσιο Αγγέλου, πρώην ναυτικό και φιλόδοξο μουσικό.

Μαζί του έφτιαξε ένα χορευτικό σχήμα, τους «Αλ και Ρίτα». Μετά τον χωρισμό του ζεύγους το 1954, η Μάγια Αγγέλου συνέχισε να χορεύει μόνη της σε νυχτερινά κλαμπ, ενώ κυκλοφόρησε και έναν δίσκο, το Miss Calypso.

Από το 1959 και μετά αποφασίζει να επικεντρωθεί στη λογοτεχνική της καριέρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πήγε στη Γκάνα και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον πολιτικό ακτιβισμό για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Μάλιστα, γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τον Μάλκομ Χ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τής ζήτησε να διοργανώσει μία πορεία, εκείνη δέχθηκε, αλλά αργότερα η πορεία ανεβλήθη. Στα 40ά γενέθλια της Αγγέλου, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το Ξέρω γιατί τραγουδάει το πουλί στο κλουβί, την πρώτη της αυτοβιογραφία που κέρδισε κοινό και κριτικούς.

Έγραψε το σενάριο της ταινίας Georgia, Georgia, το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο γραμμένο από γυναίκα αφρικανικής καταγωγής. Είχε προηγηθεί το σενάριο της σειράς Black, Blues, Black για τον ρόλο της αφρικανικής κουλτούρας στον αμερικανικό τρόπο ζωής που προβλήθηκε το 1968.

Η Μάγια Αγγέλου έγραψε το ποίημα On the Pulse of the Morning για την ορκωμοσία του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών και τo 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Γνωστότερα βιβλία της είναι: Gather Together in My Name, Singin’ and Swingin’ and Gettin’ Merry Like Christmas, The Heart of a Woman, All God’s Children Need Traveling Shoes 1986 και A Song Flung Up to Heaven.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024