Ποιοι καρκίνοι «προτιμούν» τους πλούσιους και ποιοι τους φτωχούς;
Ορισμένες μορφές καρκίνου είναι συχνότερες σε γεωγραφικές περιοχές με μεγάλη φτώχεια, ενώ άλλες μορφές εκδηλώνονται συχνότερα σε περιοχές που είναι πιο εύπορες, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Ορισμένες μορφές καρκίνου είναι συχνότερες σε γεωγραφικές περιοχές με μεγάλη φτώχεια, ενώ άλλες μορφές εκδηλώνονται συχνότερα σε περιοχές που είναι πιο εύπορες, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Φράνσις Μπόσκοου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3 εκατομμυρια κρούσματα καρκίνου σε 16 αμερικανικές Πολιτείες (συνολικά το 42% του αμερικανικού πληθυσμού).
Η μελέτη συσχέτισε το εισοδηματικό επίπεδο κάθε ασθενούς κατά την εποχή της διάγνωσης (με βάση τη διαμονή του σε φτωχή ή πλούσια περιοχή) με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου.
Η ανάλυση έδειξε ότι η πλειονότητα των καρκίνων (οι 32 στις 39) εμφανίζουν μια κοινωνικοοικονομική διάσταση. Συγκεκριμένα, 14 καρκίνοι σχετίζονται θετικά με τη φτώχεια και 18 αρνητικά.
Έτσι, καρκίνοι όπως το σάρκωμα Kaposi, του λάρυγγα, του τραχήλου της μήτρας, του πέους και του ήπατος είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ανθρώπους που ζούν σε φτωχογειτονιές και γενικότερα σε περιοχές με χαμηλότερο μέσο εισόδημα.
Από την άλλη, καρκίνοι όπως του δέρματος, του θυροειδούς αδένα και των όρχεων είναι πολύ συχνότεροι στις ευκατάστατες περιοχές.
«Εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα φαίνεται να εξισορροπούνται. Όμως οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια, είναι πιο αραιοί και πιο θανατηφόροι, ενώ οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον πλούτο, είναι πιο συχνοί και λιγότερο θανατηφόροι. Έτσι, στην περίπτωση του καρκίνου, οι φτωχοί είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ οι πλούσιοι να πεθάνουν με τη νόσο», σχολιάζει ο Δρ Μπόσκοου.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
- Πίζα – Γιουβέντους 0-2: Χτίζει σερί η Μεγάλη Κυρία
- Πλακιάς: Όσο πλησιάζει η δίκη για τα Τέμπη, τόσο πιο πολύ θα αναφέρεται το οικονομικό για ευνόητους λόγους – Διαψεύδει δημοσιεύματα
- Τένις: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στο United Cup

