Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πούτιν απαγορεύει τη βωμολοχία στην τέχνη

Ο Πούτιν απαγορεύει τη βωμολοχία στην τέχνη

Έναν νέο νόμο υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η βωμολοχία σε θεατρικά έργα και ταινίες, ενώ τα βιβλία που περιέχουν βρισιές θα πωλούνται σφραγισμένα σε συσκευασίες με ενδείξεις ότι περιέχουν άσεμνες εκφράσεις.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει το βλέμμα της στραμμένο στον Πούτιν για την Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος αυξάνει τη λογοκρισία στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο Πούτιν υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ένα νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η βωμολοχία σε θεατρικά έργα και ταινίες, ενώ τα βιβλία, τα CD και τα DVD που περιέχουν βρισιές θα πωλούνται σφραγισμένα σε συσκευασίες με την ένδειξη ότι περιέχουν άσεμνες εκφράσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Moscow Times, η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις, αλλά και σοκ, καθώς η βωμολοχία θεωρείται ως σημαντικό στοιχείο της ρωσικής τέχνης. Ορισμένοι από τους θεατρικούς συγγραφείς και ποιητές της Ρωσίας, όπως ο Αλεξάντερ Πούσκιν έχουν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν εκφράσεις που θεωρούνται άσεμνες.

Ακόμα και ο Τολστόι απολάμβανε πότε-πότε να λέει σόκιν ανέκδοτα, ειδικά μπροστά σε κυρίες.

Ο νόμος είναι αυστηρός: εάν μια ταινία περιέχει βρισιές, τότε δεν θα λαμβάνει βεβαίωση διανομής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να προβάλλεται στις ρωσικές αίθουσες.

Ο νόμος καλύπτει ακόμα και τις συναυλίες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass, τα άτομα που θα συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν άσεμνες εκφράσεις αντιμετωπίζουν πρόστιμο μέχρι 70 δολάρια, ενώ οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πρόστιμο μέχρι 40 δολάρια και οι επιχειρήσεις έως και 1.400 δολάρια, ενώ εάν επαναλάβουν αρκετές φορές το «έγκλημά» τους θα πρέπει να «παγώσουν» τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες για τρεις μήνες.

Όμως τι ορίζεται ως άσεμνη έκφραση; Αυτό θα το ορίζει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, μια «ανεξάρτητη έρευνα».

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά δεν θα ισχύσει αναδρομικά.

Την αντίδρασή τους εκφράζουν και πολλοί καλλιτέχνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, o συγγραφέας Άιρβιν Γουέλς, γνωστός για την αθυροστομία του, δηλώνει ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια να εξαλειφθούν ή να περιθωριοποιηθούν συγκεκριμένες κουλτούρες, όπως η εργατική τάξη, το γκέτο κ.λπ. Η γλώσσα είναι ένα ζωντανό, οργανικό πράγμα. Εάν αρχίσεις να το ελέγχεις και να υπαγορεύεις τι λέει ο κόσμος, το επόμενο βήμα είναι να υπαγορεύεις τι σκέφτεται ο κόσμος» δηλώνει ο συγγραφέας, γνωστός για το Trainspotting.

Η λογοτεχνική ομάδα English PΕΝ καταδίκασε τη νομοθεσία, λέγοντας ότι «οι βρισιές υπάρχουν σε κάθε γλώσσα και είναι μέρος του καθημερινού λόγου. Οι ρώσοι καλλιτέχνες δεν θα μπορούν να αντικατοπτρίζουν τον γνήσιο, καθημερινό λόγο. Αντί γι’ αυτό θα πρέπει να θυσιάσουν την αυθεντικότητα για να ικανοποιήσουν μία επιτροπή λογοκριτών. Αυτός ο νέος νόμος στέλνει το σήμα ότι οι βουλευτές θέλουν να αποστειρώσουν και να σωπάσουν τη φωνή των απλών Ρώσων».

Δεν είναι το πρώτο παράδειγμα αυταρχικής πολιτικής από τον Πούτιν. Η καταδίκη των Pussy Riot προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ πριν από μερικούς μήνες το Κρεμλίνο δέχθηκε επικρίσεις εξαιτίας ομοφοβικού νόμου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024