Σκληρότερα τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσε η ΕΒΑ
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει την αντοχή 124 πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ υιοθετώντας ακραία σενάρια. Σύμφωνα με το Reuters οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να επιζήσουν σε ταυτόχρονη κρίση στις αγορές ομολόγων, ακινήτων και μετοχών, στο σκληρότερο έως σήμερα στρες τεστ που προετοιμάζει η ΕΕ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Τα σενάρια προβλέπουν τριετή περίοδο δοκιμασίας.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι θα δοκιμάσει την αντοχή 124 πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ υιοθετώντας ακραία σενάρια.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να επιζήσουν σε ταυτόχρονη κρίση στις αγορές ομολόγων, ακινήτων και μετοχών, στο σκληρότερο έως σήμερα στρες τεστ που προετοιμάζει η ΕΕ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Τα σενάρια προβλέπουν τριετή περίοδο δοκιμασίας (ένα χρόνο περισσότερο από το προηγούμενο στρες τεστ).
Σκοπός των τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και να ξαναρχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,1% (σε σύγκριση με την ύφεση της τάξης του 0,4% που προέβλεπε το προηγούμενο ευρωπαϊκό στρες τεστ). Η υπόθεση αυτή προβλέπεται να εκτοξεύσει την ευρωπαϊκή ανεργία στο 13% και να οδηγήσει σε πτώση των τιμών ακινήτων κατά 20%, πυροδοτώντας κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπεται να υποβληθούν σε ξεχωριστά τεστ από την επιμέρους ρυθμιστική αρχή τους, καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες της ΕΕ θέλουν να αποκρούσουν την κριτική της αγοράς ότι η ΕΕ δεν αντέδρασε εξίσου στιβαρά στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με τις ΗΠΑ.
«Η πλήρης διαφάνεια της άσκησης είναι κλειδί για την αξιοπιστία της. Θα αποδείξει ότι οι προσπάθειες που ανέλαβαν πρόσφατα οι τράπεζες στην ΕΕ αποφέρουν ήδη καρπούς και θα εξασφαλίσουν ένα κοινό πλαίσιο για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι εποπτικές αρχές και οι τράπεζες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής Αντρέα Ένρια.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη ενισχύουν τα κεφάλαιά τους για να αποφύγουν ενδεχόμενο διασυρμό εάν δεν περάσουν τα τεστ που θα γίνουν ένα μήνα πριν περάσει η εποπτεία τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Τα προηγούμενα ευρωπαϊκά τεστ δεν κατάφεραν να πείσουν τις αγορές και αυτήν τη φορά η ΕΚΤ επιθεωρεί τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων για να διασφαλίσει ότι η δοκιμασία θα βασίζεται σε αξιόπιστες παραδοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)