Σε εννέα άξονες στηρίζεται το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο
Το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία θα στηριχθείσε εννέα άξονες. Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει στροφή στην προσφορά διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να υποκατασταθούν από ελληνικά προϊόντα οι εισαγωγές.
Στροφή στην προσφορά διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να υποκατασταθούν από ελληνικά προϊόντα οι εισαγωγές προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, Πέμπτη σε τεχνικό επίπεδο στο Euroworking Group στις Βρυξέλλες.
Με βάση τις μελέτες που υπέβαλαν το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey, η κυβέρνηση επέλεξε τους τομείς εκείνους στους οποίους διαβλέπει ότι υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτοί περιλαμβάνουν: την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση σε τομείς οι οποίοι αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή, όπως το ελαιόλαδο και τα είδη διατροφής, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, την ενέργεια και ιδίως τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις συνδυασμένες μεταφορές – logistics.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποίησε η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής, το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία θα στηριχθείσε εννέα «πυλώνες»:
- Τουρισμός
- Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
- Ενέργεια
- Διαμετακομιστικό εμπόριο & Συνδυασμένες μεταφορές
- Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία
- Βιομηχανία Φαρμάκων
- Βιομηχανία
- Ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες
- Εμπορεύσιμες υπηρεσίες
Ο «γενικός στόχος είναι όχι μόνο η αύξηση της ποσότητας, αλλά η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και του επιπέδου των συνεργειών μεταξύ των τομέων» της ελληνικής οικονομίας.
Προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα χρειασθεί να συνεχιστούν η δημοσιονομική πολιτική της εξυγίανσης και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να ενισχυθεί η έρευνα και οι συνθήκες ανταγωνισμού και να γίνουν αλλαγές στη φορολογία.
Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης, το σχέδιο βασίζεται στο ΕΣΠΑ, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα υποστηρίζει ότι, δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών να ενισχύσουν τις επενδύσεις, πρέπει να δημιουργηθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Για την ενίσχυση των τελευταίων, η κυβέρνηση προσβλέπει σε στήριξη από την Ευρωζώνη.
Το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη αποκρυσταλλώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες μέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Ο Ωμέγα Εμποδιστής φέρνει καιρική ηρεμία – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
- Ποιος διαιτητής ορίστηκε από την UEFA για το Καϊράτ – Ολυμπιακός
- Η διπλή ζωή της «Ketamine Queen»: Τι αποκαλύπτει το BBC για την Τζασβίν Σάνγκα και τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Ρουμανία: Σοκαριστικό τροχαίο – Οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και «απογειώθηκε»
- Ολυμπιακός: Χωρίς εκπλήξεις στην Αστάνα – Η αποστολή για το ματς με την Καϊράτ (pic)
- Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία με τους 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
