Πασχαλινός ρουκετοπόλεμος στη Χίο και έγινε η νύχτα… μέρα
Περισσότερες από 100.000 ρουκέτες από τις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στην περιοχή του Βροντάδου της Χίου έκαναν τη νύχτα... μέρα, από τις 19:30 το απόγευμα του Μ.Σαββάτου μέχρι και λίγο μετά την Ανάσταση, κατατάσσοντας τον ρουκετοπόλεμο κορυφαίο έθιμο του Πάσχα στην ελληνική επικράτεια.
Περισσότερες από 100.000 ρουκέτες από τις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στην περιοχή του Βροντάδου της Χίου έκαναν τη νύχτα… μέρα, από τις 19:30 το απόγευμα του Μ.Σαββάτου μέχρι και λίγο μετά την Ανάσταση, κατατάσσοντας τον ρουκετοπόλεμο κορυφαίο έθιμο του Πάσχα στην ελληνική επικράτεια.
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα και οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας.
Οι εικόνες από το Χιώτικο έθιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου, καταγράφηκαν από πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που κατέκλυσαν την ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου.
Αυξημένη ήταν και η προσέλευση των Τούρκων επισκεπτών που ξεπέρασαν τις 1.300 αφίξεις από τη Μ.Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα του Μ.Σαββάτου.
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Βροντάδου για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσαν το φαντασμαγορικό αυτό έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα παλαιότερων εποχών.
Το 1889 οι Τούρκοι έκαναν κατάσχεση στα κανονάκια, λόγω του φόβου ο εορτασμός του Πάσχα να δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Από τότε οι κάτοικοι τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έντονη κριτική στη Βραζιλία για τον αποκλεισμό από τη Νορβηγία: «Συντριβή από τον Χάαλαντ – Μια παθητική Σελεσάο»
- Ο υπερτυφώνας Μπάβι προκαλεί «μεγάλες ζημιές» στο νησί Ρότα των ΗΠΑ
- Καλλιθέα: 70χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα
- Μεξικό – Αγγλία: Τρία γκολ σε έξι λεπτά και 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια» στο πρώτο ημίχρονο (vids)
- Κριμαία: Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επιδρομής
- Συγκλονιστικές στιγμές: Ο Νεϊμάρ αποχαιρέτησε την εθνική Βραζιλίας με δάκρυα (vid)
- Υεμένη: Τουλάχιστον 16 κυβερνητικοί στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση των Χούθι
- Με «καπετάνιο» Χάαλαντ: Οι Νορβηγοί έκαναν… κουπί μετά την ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442