Αποφασισμένοι για άμεση εφαρμογή του φόρου Τόμπιν Γερμανία και Γαλλία
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν πως έχουν στόχο να θέσουν σε εφαρμογή τουλάχιστον το «πρώτο στάδιο» ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν πως έχουν στόχο να θέσουν σε εφαρμογή τουλάχιστον το «πρώτο στάδιο» ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ήδη απ’ αυτό το Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέ στο Βερολίνο.
Ο Σαπέν, μιλώντας για την «ανάγκη» να θεσπιστεί αυτός ο φόρος, εξέφρασε την ευχή ότι η ΕΕ θα καταφέρει «να θέσει σε εφαρμογή ένα πρώτο πακέτο μέτρων» πριν τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια «ένα δεύτερο κομμάτι», όπως είχαν υποσχεθεί το Φεβρουάριο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ένδεκα χώρες της ΕΕ —μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία— με στόχο να θεσπιστεί ένας τέτοιος φόρος προχωρούν με βήμα σημειωτόν εδώ και πολλούς μήνες, μπροστά στις πολύ έντονες πιέσεις από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε δύο χρόνους, στην αρχή μόνο για μια περιορισμένη ομάδα χρηματοπιστωτικών τοποθετήσεων, μεταξύ των οποίων οι μετοχές, και στη συνέχεια με ευρύτερο τρόπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τετέι: «Να με θυμούνται ως πρωταθλητή στον Παναθηναϊκό» (vid)
- Σομαλία: Την Τουρκία επισκέπτεται ο πρόεδρός της τέσσερις ημέρες αφότου το Ισραήλ αναγνώρισε τη Σομαλιλάνδη
- Κολωνάκι: Το «μοιραίο» λάθος του γιου με το κλειδί του διαμερίσματος – Όταν γελούσε περιγράφοντας τη φωτιά
- Έβγαλαν «μαχαίρια» οι φανατικοί του Stranger Things – Το επεισόδιο με την χαμηλότερη βαθμολογία στην ιστορία του
- Ασταμάτητος ο Ελ Κααμπί – Ο στράικερ του Ολυμπιακού πέτυχε γκολ και κόντρα στην Ζάμπια (1-0, vid)
- Συνέντευξη: Η κίνηση των «προθύμων» στα μπλόκα κάνει ακόμα πιο προκλητικό τον Μητσοτάκη – Η «πάσα» και οι… «τραμπούκοι»