Την πεποίθηση πως το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ακόμη και εντός του Απριλίου εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ανέφερε πως χθες συμφώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο πρέπει να δρομολογηθεί πολύ γρήγορα.

«Δεν θα πω συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη και εντός του τρέχοντος μηνός» τόνισε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε εκ νέου την ελληνική πρόοδο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και γίνονται βήματα προόδου σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών όσο και στο σκέλος της μείωσης του κόστους. Πάντως, ανέφερε πως στη φάση αυτή υπάρχουν προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

Σε ερώτηση για το θέμα ενδεχόμενου τρίτου δανείου ή διευθέτησης του χρέους, το συνέδεσε με τις ανακοινώσεις της Eurostat για το πλεόνασμα και με τις αποφάσεις της τρόικας.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αν η χώρα χρειαστεί κάτι τέτοιο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος φέτος.

Η τοποθέτηση αυτή του Σόιμπλε επιβεβαιώνει ότι οι εταίροι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη διαβεβαίωση της Ελλάδας ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, καθώς και την πρόθεση της για επιστροφή στις αγορές φέτος.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ