Στον πολιτικά «αρχάριο» Αντρέι Κίσκα η προεδρία της Σλοβακίας
Ο εκατομμυριούχος μεν, πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική δε, Αντρέι Κίσκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία και ανέρχεται στο θώκο με 59,4% στο δεύτερο γύρο. Η εκλογή του Κίσκα αποτελεί πικρή ήττα για τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, που διεκδίκησε το θώκο στις κάλπες αλλά τελικά έχασε με 40,6%.
εκατομμυριούχος μεν, πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική δε, Αντρέι Κίσκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία και ανέρχεται στο θώκο με 59,4% στο δεύτερο γύρο. Η εκλογή του Κίσκα αποτελεί πικρή ήττα για τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, που διεκδίκησε το θώκο στις κάλπες αλλά τελικά έχασε με 40,6%.
Αν και ο προέδρος εκλέγεται με προσφυγή στην κάλπη, οι αρμοδιότητες του αξιώματος είναι περισσότερο τυπικές. Ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί βέτο σε νομοθετήματα, το οποίο όμως μπορεί να παρακαμφθεί με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου το βράδυ του Σαββάτου, ο Φίτσο αναγνώρισε το αποτέλεσμα του και ανέφερε ότι θα χρειαστεί «μερικές ημέρες για να εξετάσει την ήττα».
O 51χρονος Κίσκα είχε κατεβεί ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές, ερχόμενος δεύτερος στον αρχικό γύρο με 24% -πρώτος είχε έρθει ο Φίτσο, με 28,2%.
Ο Κίσκα είχε ξεκινήσει την επιχειρηματική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του ’90 μετά την ανεξαρτησία της Σλοβακίας, ιδρύοντας δύο πιστωτικά ιδρύματα τα οποία πούλησε το 2005 σε τραπεζικό όμιλο. Στη συνέχεια, έγινε συνιδρυτής φιλανθρωπικής οργάνωσης Dobry Anjel («Καλός Άγγελος»).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η πρώτη ανδρική συλλογή Armani χωρίς τον Giorgio – Το «greige» φεύγει, τα 80s επιστρέφουν
- Η πρώτη αντίδραση Φαραντούρη μετά τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Λεσόρ: «Δεν αντέχω πια να με ρωτάνε πότε θα επιστρέψω – Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό»
- Καϊράτ – Μπριζ 1-4: Περίπατος και στο «κυνήγι» της πρόκρισης οι Βέλγοι
- Συναγερμός για την κακοκαιρία: Σε αυξημένη επιφυλακή Δήμοι, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ και Ένοπλες Δυνάμεις
- Συρία: Ο Αλ Σάρα έδωσε τέσσερις ημέρες στους Κούρδους να «ενσωματωθούν πρακτικά» στους θεσμούς στη Χασάκα

