Στον πολιτικά «αρχάριο» Αντρέι Κίσκα η προεδρία της Σλοβακίας
Ο εκατομμυριούχος μεν, πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική δε, Αντρέι Κίσκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία και ανέρχεται στο θώκο με 59,4% στο δεύτερο γύρο. Η εκλογή του Κίσκα αποτελεί πικρή ήττα για τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, που διεκδίκησε το θώκο στις κάλπες αλλά τελικά έχασε με 40,6%.
εκατομμυριούχος μεν, πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική δε, Αντρέι Κίσκα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία και ανέρχεται στο θώκο με 59,4% στο δεύτερο γύρο. Η εκλογή του Κίσκα αποτελεί πικρή ήττα για τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, που διεκδίκησε το θώκο στις κάλπες αλλά τελικά έχασε με 40,6%.
Αν και ο προέδρος εκλέγεται με προσφυγή στην κάλπη, οι αρμοδιότητες του αξιώματος είναι περισσότερο τυπικές. Ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί βέτο σε νομοθετήματα, το οποίο όμως μπορεί να παρακαμφθεί με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου το βράδυ του Σαββάτου, ο Φίτσο αναγνώρισε το αποτέλεσμα του και ανέφερε ότι θα χρειαστεί «μερικές ημέρες για να εξετάσει την ήττα».
O 51χρονος Κίσκα είχε κατεβεί ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές, ερχόμενος δεύτερος στον αρχικό γύρο με 24% -πρώτος είχε έρθει ο Φίτσο, με 28,2%.
Ο Κίσκα είχε ξεκινήσει την επιχειρηματική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του ’90 μετά την ανεξαρτησία της Σλοβακίας, ιδρύοντας δύο πιστωτικά ιδρύματα τα οποία πούλησε το 2005 σε τραπεζικό όμιλο. Στη συνέχεια, έγινε συνιδρυτής φιλανθρωπικής οργάνωσης Dobry Anjel («Καλός Άγγελος»).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βράζει ο Βόλος με τον Τσιμεντερίδη, για επιθετικό φάουλ στο 2-2 (vid) – (pic)
- Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μετατρέπει τη χώρα σε ουρά των ΗΠΑ και Ισραήλ – Ζητά άμεση ενημέρωση
- Καλάβρυτα: Οδηγός καρφώθηκε σε δέντρο – Σώθηκε από θαύμα
- Super League: Η βαθμολογία μετά την ισοπαλία στο Βόλος – ΑΕΚ
- Βαλένθια-Οσασούνα 1-0: Βήμα παραμονής οι «νυχτερίδες» με… όπλο την έδρα τους
- Ο προσωρινός ηγέτης του Ιράν απειλεί τον Νετανιάχου: «Εξολοθρεύτηκε»