Την αποστολή σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας στους σύρους αντικαθεστωτικούς εξετάζει, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε νέο επίπεδο την αμερικανική υποστήριξη στους αντικαθεστωτικούς, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε μικρά όπλα και πυρομαχικά, όπως και σε υλική βοήθεια.

Η διαβούλευση διαρρέει στη δημοσιότητα, μέσω αμερικανικού αξιωματούχου με γνώση των διαβουλεύσεων που επικαλείται το Associated Press, την Παρασκευή, οπότε και ξεκινά η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία, η οποία και καλεί επίμονα σε ενίσχυση των σύρων αντικαθεστωτικών.

Η Σαουδική Αραβία έχει καλέσει ιδιαίτερα να εξοπλιστούν οι αντικαθεστωτικοί με φορητά συστήματα εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων (manpad).

Τα ίδια τα manpad θα μπορούσαν να προέρχονται από τις σαουδαραβικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν στείλει τον εξοπλισμό εξαιτίας των αμερικανικών επιφυλάξεων.

Οριστική λήψη απόφασης δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα στο Ριάντ. Οι επιφυλάξεις στην Ουάσινγκτον έχουν να κάνουν με την ανησυχία πως τα συστήματα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια -και συγκεκριμένα στις ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες που μάχονται στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ