
Η συμβιβαστική συμφωνία για το γάλα
Στις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος -αυτού που ώς σήμερα ονομάζαμε φρέσκο-, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η συμφωνία. Στο σχέδιο του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε στα κόμματα, η ρύθμιση για το γάλα δεν περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που έγιναν την Πέμπτη.
Στις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος -αυτού που ώς σήμερα ονομάζαμε φρέσκο-, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
Το πενθήμερο αποφασίστηκε λόγω και των συνθηκών παραγωγής/διακίνησης στην Ελλάδα. Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως υπάρξει έγκριση από τους αρμόδιους φορείες.
Παράλληλα η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος αλλά και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, είναι δύο στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα προβλέπει ότι θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το παστεριωμένο και το υψηλής ή υπερηψηλής θερμικής επεξεργασίας.
Το υψηλής ή υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα θα έχει διάρκεια ζωής άνω των πέντε ημερών και αυτό θα καθορίζεται από την κάθε γαλακτοβιομηχανία.
Στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται και η υποκατηγορία του γάλακτος ημέρας (τριών ημερών από την παραγωγή ώς το ράφι).
Η συμφωνία με την τρόικα επίσης περιλαμβάνει και την απόσυρση του όρου «φρέσκο» από τις συσκευασίες γάλακτος, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι αγελαδοτρόφοι.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε από την κυβέρνηση στα κόμματα, η ρύθμιση για το γάλα δεν περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που έγιναν την Πέμπτη, αλλά δόθηκε στην αρχική του μορφή. Είναι η ακόλουθη:
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ για τους συλληφθέντες του Global Sumud Flotilla: Το καθεστώς Νετανιάχου επιχειρεί να κανονικοποιήσει τη φρίκη
- Ολυμπιακός: Η Κάρτα Μέλους για την αγωνιστική περίοδο 2026-27 και η Συλλεκτική Κάρτα Φιλάθλου των 102 ετών
- O Bασιλιάς Κάρολος είναι νεκρός – Ιστορική ραδιοφωνική γκάφα στη Βρετανία πέθανε το μονάρχη
- Στεγαστικό: Οι προκλήσεις της Gen Z στο στεγαστικό – Γιατί η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ είναι γένους θηλυκού
- Πότε έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» – Επιδότηση έως 95%
- «Εσύ πέτα την μπάλα και τ’ άλλα είναι δική μου δουλειά»



