Αναστασιάδης: Αποθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις από τη διαπραγμάτευση
«Δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο που μόλις άρχισε» αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, μπροστά σε πληροφορίες ότι επαναφέρεται εκ μέρους Ευρωβουλής ζήτημα «ελεύθερου εμπορίου» με τα κατεχόμενα, η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι με κανένα τρόπο δεν τίθεται θέμα αποδοχής τέτοιων προτάσεων.
«Δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις στον δικοινοτικό διάλογο που μόλις άρχισε» αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στις 11 Φεβρουαρίου.
Σε ομιλία του την Κυριακή ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε: «Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να κατοχυρώνονται οι βασικές ελευθερίες, αλλά και βασικά συστατικά της επιδιωκόμενης λύσης».
Και συνέχισε: «Δώσαμε τη μάχη για να πετύχουμε πως αυτό το κράτος θα μετεξελιχθεί σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με βάση τις συμφωνίες κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με μια και μόνη κυριαρχία, με μια και μόνη ιθαγένεια».
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν κύκλους στην EE να επαναφέρουν θέμα «απευθείας εμπορίου» με τα κατεχόμενα σε δοκιμαστική βάση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται καθοιονδήποτε τρόπο θέμα αποδοχής τέτοιων προτάσεων ή εισηγήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο Κύπριος πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στις Βρυξέλλες, να συζητήσει με τον αρμόδιο επίτροπο Στέφαν Φούλε, τις όποιες ενέργειες ή εισηγήσεις γίνονται γύρω από αυτό το θέμα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης , προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα κάνει σαφές ότι «τέτοιες εισηγήσεις, αν τυχόν υπάρχουν, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, ειδικότερα μετά την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, και συνεπώς δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» συνάντηση κορυφής Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου και στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό.
- Το Κυπριακό σε συνάντηση κορυφής ΟΗΕ-ΕΕ την 1η Απριλίου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες στα σκάνδαλα των υποκλοπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η αντιπολίτευση
- 50 εκ. Ευρώ για το 2026 από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους της χώρας για δράσεις πυροπροστασίας
- Ποιος σφυρίζει στη ρεβάνς του Παναθηναϊκού με την Μπέτις
- Βρετανία: Συναγερμός για κρούσματα μηνιγγίτιδας μετά από πάρτι – Δύο νεκροί, ουρές για αντιβιοτικά
- «Γιατί αυτή και όχι εγώ;» Η Τζέιν Φόντα αμφισβητεί τη Στρέιζαντ στα Όσκαρ, διεκδικεί τον Ρέντφορντ
- Τηλεοπτικός Μάρτιος: Η μεγάλη επιστροφή των θρύλων και οι σειρές που θα μας κρατήσουν στον καναπέ
