Στα χέρια της μεξικανικής αστυνομίας έπεσε και πάλι ο Χουακίν Γκουσμάν Λοέρα, ο πλέον καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών του κόσμου. Είχε συληφθεί το 1993 στη Γουατεμάλα, αλλά δραπέτευσε το 2001 από φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μεξικού.
{{{ map }}}
Η σύλληψή του θεωρείται αποφασιστικής σημασίας χτύπημα σε μία από τις πλέον ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης του προέδρου Πένια Νιέτο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Γκουσμάν είναι ο επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα, το οποίο έχει εμπλακεί σε βάρβαρο πόλεμο με άλλες συμμορίες για τον έλεγχο περιοχών και των οδών μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Όπως γράφει η El Pais, οι Αρχές υπέβαλαν τον Γκουσμάν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να είναι απόλυτα σίγουρες ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο, δεδομένου ότι οι πλέον πρόσφατες φωτογραφίες τραβήχτηκαν πριν από μία δεκαετία.

Η κυβέρνηση Νιέτο ήδη από τον Ιανουάριο παρακολουθούσε στενά τον στενό κύκλο συγγενών και φίλων του Γκουσμάν, εκτιμώντας ότι βρίσκονται κοντά στη σύλληψή του.

Στις αρχές της εβδομάδας, τόσο η αστυνομία όσο και το μεξικανικό Ναυτικό προχώρησαν σε κοινή επιχείρηση στις περιοχές της Σιναλόα και της Μπάχα Καλιφόρνια, όπου συνέλαβαν τουλάχιστον 10 μέλη του καρτέλ.

Η σύλληψη του ίδιου του Γκουσμάν έγινε σε ξενοδοχείο στα βόρεια της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ