Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 28%.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 28%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά, μεταξύ των οποίων το γιαούρτι και το τυρί, μειώνουν επίσης τον σχετικό κίνδυνο διαβήτη κατά 24%, συνολικά.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, περιέχουν επίσης και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά και θα πρέπει οι άνθρωποι να τα αντικαθιστούν με προϊόντα που περιέχουν λίγα λιπαρά.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλών ή λίγων λιπαρών, με τον διαβήτη, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.

Οι βρετανοί ερευνητές λοιπόν βασιζόμενοι στην μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη EPIC-Norfolk που συμπεριέλαβε 25.000 άνδρες και γυναίκες, συνέκριναν λεπτομερή στοιχεία για την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων και υγρών μιας συγκεκριμένης εβδομάδας, για 753 άτομα που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ σε διάστημα 11 ετών. Τους συνέκριναν με τυχαία επιλεγμένα 3.502 άτομα ώστε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνολικά και επίσης διάφορα είδη γαλακτοκομικών μεμονωμένα.

Η κατανάλωση γενικά γαλακτοκομικών (πολλών ή λίγων λιπαρών) δεν σχετίστηκε με την εκδήλωση διαβήτη, όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το μορφωτικό επίπεδο, η παχυσαρκία, άλλες διατροφικές συνήθειες και το σύνολο των θερμίδων. Η συνολική κατανάλωση γάλακτος και τυριών επίσης δεν σχετίστηκε με τον κίνδυνο διαβήτη. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών που είχαν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί κότατζ, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοια προϊόντα.

Όταν εξετάστηκε ξεχωριστά από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, το γιαούρτι συσχετίστηκε με 28% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο τέσσερα κεσεδάκια (125 γραμμ. το καθένα) γιαούρτι την ημέρα. Το ίδιο ίσχυε και για τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά. Τέλος, το γιαούρτι όταν καταναλωνόταν αντί για κάποιο σνακ επίσης μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, τεκμηριώνει ωστόσο ότι περιέχουν επωφελή στοιχεία όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό διότι περιέχουν προβιοτικά βακτήρια και βιταμίνη Κ, η οποία σχετίζεται με τη ζύμωση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024