Εκδίδεται τελικά στη Βαυαρία ο «Αγών μου» με επιστημονικά σχόλια
Το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας αποφάσισε τελικά να μην εμποδίσει την κυκλοφορία της σχολιασμένης έκδοσης της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» από ιστορικό ινστιτούτο το 2016, παρά τις αρχικές παλινωδίες σχετικά με την έκδοση.
Το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας αποφάσισε τελικά να μην εμποδίσει την κυκλοφορία της σχολιασμένης έκδοσης της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» από ιστορικό ινστιτούτο το 2016, παρά τις αρχικές παλινωδίες σχετικά με την έκδοση.
Οι αρχές της Βαυαρίας -στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα του βιβλίου, καθώς ο Χίτλερ ήταν επισήμως κάτοικος Μονάχου όταν πέθανε- χρηματοδότησαν πριν από δύο χρόνια την έκδοση με περίπου 500.000 ευρώ, προκειμένου «να απομυθοποιηθεί το κείμενο».
Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο οπισθοχώρησαν αιφνιδιαστικά, επικαλούμενες τις διαμαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας καλωσόρισε πάντως την απόφαση της έκδοσης του «μανιφέστου» του Χίτλερ με επιστημονικά σχόλια, ενώ πολλοί βουλευτές του κρατιδίου διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση να τορπιλιστεί το σχέδιο.
Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη η κυβέρνηση της Βαυαρίας επισημαίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία του ιστορικού ινστιτούτου θα παραμείνει «άθικτη», διευκρινίζοντας όμως ότι σκοπεύει να εμποδίσει κάθε άλλη πλήρη ή τμηματική έκδοση του βιβλίου, στο οποίο ο Χίτλερ περιγράφει τον «εβραϊκό κίνδυνο».
«Η ελευθερία της επιστήμης να αντιμετωπίζει τα θέματα, τα οποία κατά την άποψή της είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει, είναι απαραίτητη και ως εκ τούτου δεν περιορίζεται» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα
- Άστον Βίλα – Έβερτον 0-1: Ήττα σοκ για τους «Χωριάτες»
- Η γενιά των 20άρηδων που χτίζει εταιρείες δισεκατομμυρίων στo AI
- Μίλων – Ολυμπιακός 0-3 σετ: Άνετα οι ερυθρόλευκες στη Νέα Σμύρνη
- Παίζει τα… ρέστα του ο Φρανκ – «Τελικός» για τον Δανό, το παιχνίδι με τη Ντόρτμουντ
- Αποκαλυπτικές εικόνες για τα νοσοκομεία της χώρας – Ράντζα σε «Αττικόν» και «Λαϊκό»
