Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα του Πολιτισμού

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα του Πολιτισμού

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού παρουσίασε στην Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την Παιδεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού παρουσίασε στην Επιτροπή για τον Πολιτισμό και την Παιδεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για μια κοινή στρατηγική της Ευρώπης στα θέματα του πολιτισμού, που θα αφομοιώνει δημιουργικά την ιστορία, τις γλώσσες και τις παραδόσεις των λαών που απαρτίζουν σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οικοδομούν τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως «η Ελληνική Προεδρία θα συνεισφέρει σημαντικά στη συζήτηση για τον ρόλο τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργική οικονομία τον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελληνική Προεδρία θα εξετάσει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης, οικονομικές και κοινωνικές συμπράξεις κ.ά., ενώ έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης και προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνεδρίου με τίτλο «H πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο! Προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη» από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης.

Σε δεύτερο συνέδριο, που θα γίνει στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα», θα εξεταστούν παράμετροι όπως η πληροφόρηση για τα υπάρχοντα εργαλεία και την τεχνογνωσία που διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με γνώμονα την επιχειρηματικότητα.

Τονίζοντας ότι «η Προεδρία επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος για τον σημαίνοντα ρόλο του πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις διεθνείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων», ο κ. Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε ότι ακολουθεί στην Αθήνα, στις 17 Ιουνίου, Άτυπη Συνάντηση Υψηλών Αξιωματούχων των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, αρμοδίων για τις εξωτερικές πολιτιστικές σχέσεις των κρατών μελών της Ε.Ε.. Στη συνάντηση, που θα γίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, θα δοθεί έμφαση στον διαπολιτισμικό διάλογο, τις αμοιβαίες πολιτιστικές ανταλλαγές και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Σε σχέση με το Πρόγραμμα Εργασίας 2011-2014 για τον πολιτισμό, πρόσθεσε ο υπουργός, «η Προεδρία θα ενθαρρύνει τον διάλογο για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, όπως επίσης και την προετοιμασία των θεματικών προτεραιοτήτων για το νέο Πρόγραμμα. Θα αναλάβουμε, επίσης, τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την αναδιατύπωση της Οδηγίας 93/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών από έδαφος κράτους –μέλους».

Επίσης, η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να υιοθετηθεί η Απόφαση για τη θέσπιση κοινοτικής δράσης για τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της περιόδου 2020-2033. Για να επιταχύνει την εφαρμογή της Απόφασης για τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, θα προωθήσει την υιοθέτηση Απόφασης για τον ορισμό της επιτροπής επιλογής και της εποπτικής επιτροπής για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Όσον αφορά τον κινηματογράφο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε ότι θα δοθεί έμφαση στην ψηφιοποίηση των κινηματογραφικών αιθουσών και της κινηματογραφικής κληρονομιάς και στις νέες πλατφόρμες για τη διανομή οπτικοακουστικού και κινηματογραφικού υλικού.

«Έχει σημασία οι ευρωπαϊκές αίθουσες να προβάλλουν ταινίες στις οποίες ακούγονται οι ευρωπαϊκές γλώσσες και να δημιουργηθεί μια κινηματογραφία ανταγωνιστική απέναντι στην αμερικανική βιομηχανία της εικόνας» πρόσθεσε.

Τόνισε, τέλος, ότι ο πολιτιστικός τουρισμός και η πολιτιστική διπλωματία «η οποία μπορεί να αμβλύνει φυλετικές, θρησκευτικές και άλλες συγκρούσεις», ανήκουν στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024