Κοσμάς, το μπαλκόνι του Πάρνωνα
Σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, ο Κοσμάς. Το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, σε περιοχή με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές και ρεματιές.
Στολίδια του Κοσμά είναι η όμορφη πλατεία με τα οκτώ πλατάνια («πιασμένα» σαν σε χορό,
σύμφωνα με την επιθυμία εκείνου που τα φύτεψε το 1883), η εκκλησία των
Αγίων Αναργύρων με τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, τα πετρόχτιστα σπίτια με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα γραφικά ξωκλήσια.
Στην περιοχή του Κοσμά, στη θέση «Καρυά», βρέθηκε το αγαλματίδιο του Μαλεάτη Απόλλωνος, ένα αριστούργημα της λακωνικής
χαλκοτεχνίας, που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι η διαδρομή από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά, με το μοναδικού κάλλους φαράγγι του Δαφνώνα, τη μονή της Έλωνας (ένα από τα γραφικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Πελοποννήσου, χτισμένο στο κοίλωμα μιας επιβλητικής κοκκινωπής ορθοπλαγιάς), τα εκπληκτικής ωραιότητας δάση του Πάρνωνα.
Μια από τις πλέον συναρπαστικές ορεινές διαδρομές της χώρας μας είναι και η διαδρομή από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα.
Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και το πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο στην ευρύτερη περιοχή του Κοσμά κάνουν το ταξίδι πραγματική απόλαυση, τον προορισμό ξεχωριστό.
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον Κοσμά και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
- Αλί Χαμενεΐ: Ο λάτρης του Τολστόι και του Στάινμπεκ που έγινε αγιατολάχ
- «Επική οργή» ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του θεοκρατικού Ιράν – Ένας πόλεμος, πολλά ερωτήματα
- Εκτέλεση στην Καισαριανή: Φως στα… μυστικά των δημοπρασιών
- Το Ιράν ορκίζεται «την πιο καταστροφική επιχείρηση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας»
- Ιράν: Ο Τραμπ δήλωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Χαμενεΐ «πως υπάρχουν καλοί υποψήφιοι»
- Οι τελευταίες στιγμές του Αλί Χαμενεΐ σύμφωνα με την Ιρανική τηλεόραση



