Την κατάργηση των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, αλλά και του ενός ευρώ κατά την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών στα φαρμακεία, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), προειδοποιώντας ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο ΠΙΣ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην επιβάρυνση, από 1/1/2014, με 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο και του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που χορηγείται, διότι θεωρεί ότι οι επιβαρύνσεις αυτές, μαζί και με τις άλλες μεγάλες συμμετοχές για την υγεία δημιουργούν συνθήκες αδυναμίας πληρωμών εκ μέρους των πολιτών.

Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από τον υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση να καταργηθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή νομοθετική ρύθμιση και να σταματήσουν οι πρόσθετες περικοπές για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο εδώ και αρκετό καιρό τώρα, καθώς και να σταματήσει πάραυτα η μετάθεση των πληρωμών Υγείας στις τσέπες κάθε ασφαλισμένου πολίτη.»

Παράλληλα, ο ΠΙΣ καλεί παράλληλα όλους τους κοινωνικούς φορείς να ενώσουν τις φωνές για να σταματήσει η λογική της αποδυνάμωσης του κράτους πρόνοιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προτείνει ισοδύναμα μέτρα απέναντι στην εφαρμογή του μέτρου είσπραξης των 25 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης συναντάται το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιανουαρίου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στο συγκεκριμένο μέτρο, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr