Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς την Κυριακή στο Μπανγκλαντές, ενώ στη χώρα πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ δεκάδες άλλα έχουν χάσει τη ζωή τους το διάστημα πριν από τις εκλογές.

Ένας εκλογικός αξιωματούχος έχασε τη ζωή του όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στο βόρειο Μπανγκλαντές, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σήμερα.

Οπαδοί του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) φέρονται να πέταξαν βόμβες μολότοφ στο εκλογικό κέντρο της πόλης Τακουργκαόν, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ντάκα.

Ο αξιωματούχος πέθανε αργότερα, αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο, δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

Η αστυνομία πυροβόλησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Σοναγκάζι στην επαρχία Φένι, 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάκα, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να σκοτωθεί.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βόρειες επαρχίες Ρανγκπούρ και Νιλφαμάρι σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν δεκάδες αστυνομικά τμήματα. Οι αρχές ανέστειλαν την εκλογική διαδικασία σε τουλάχιστον 139 κέντρα σε σύνολο 18.000 αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον τους και πήραν τις κάλπες για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ από το Σάββατο το βράδυ έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε περισσότερα από 200 εκλογικά κέντρα.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το πρωί, καθώς τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν μεν στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα), αλλά μόνο στις 147 από τις 300 περιφέρειες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα για επιχείρηση νοθείας και γι’ αυτό δεν μετέχει στις εκλογές.

Η νίκη για το κυβερνών κόμμα θεωρείται βέβαιη, ενώ σε πολλές περιφέρειες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ήδη ανακηρυχθεί νικητές, εξαιτίας της απουσίας αντιπάλου.

Σε σύνολο 92 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, έχουν κληθεί να ψηφίσουν περίπου 44 εκατομμύρια. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι μικρότερη του 26% που είχε καταγραφεί το 1996, σε μία εκλογική αναμέτρηση που είχε σημαδευτεί από τη νοθεία.

«Αυτή είναι μια νεκρή εκλογή στην οποία οι περισσότεροι από τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος εκλέγονται ομόφωνα. Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας που μοιάζει με φάρσα» είπε ο Μοέν Χαν του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP).

Το αντιπολιτευόμενο BNP ανακοίνωσε μάλιστα γενική 48ωρη απεργία που στόχο έχει να εμποδίσει την οδική και σιδηροδρομική μεταφορά των εκλογέων, αποτρέποντας τους έτσι από το να ψηφίσουν.

Η εκλογική διαδικασία παρακολουθείται από μόνο τέσσερις ξένους παρατηρητές και μια μικρή ομάδα ντόπιων παρατηρητών.

Αντίθετα, οι εκλογές του 2008 είχαν γίνει αντικείμενο παρακολούθησης από 585 ξένους παρατηρητές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ