Nέο «χαστούκι» στην πορτογαλική λιτότητα από το Συνταγματικό Δικαστήριο
Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την τρόικα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ομόφωνα ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% από τις οποίες η κυβέρνηση θα εξοικονομούσε 400 εκατ. ευρώ.
Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την τρόικα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ομόφωνα ότι δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.
Το «κόστος» για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα είναι 400 εκατ. ευρώ.
Είναι η δεύτερη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει μέτρα της κυβέρνησης Κοέλιου. Πριν από έξι μήνες το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους. Το «κόστος» από αυτή την απόφαση είχε φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Πριν από λίγες εβδομάδες η κεντροδεξιά κυβέρνηση ψήφισε έναν ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας με
περικοπές δαπανών 3,9 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ), απολύσεις και μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα.
Στον προϋπολογισμό προβλέπεται και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 2%, όπως και όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα -πλην των νοσοκομείων- κατά τουλάχιστον 3%.
Επίσης ένα μέτρο βάσει του οποίου θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 35 στις 40 εβδομαδιαίως, το όριο συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκβιάζεται απροκάλυπτα από τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών
- Στα «πορτοκαλί» το Δημαρχείο Μεσολογγίου για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
- ΚΚΕ για βλάβη στον ΗΣΑΠ: Η «κανονικότητα» της ταλαιπωρίας έχει τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης των μεταφορών
- Σήμερα καταθέτει η ΝΔ την πρότασή της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ο Μητσοτάκης της συγκάλυψης μιλάει για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών
- ΗELLO!: Το νέο τεύχος έρχεται στα περίπτερα αυτή την Τετάρτη
- Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς, Ελένη Πορτάλιου
