Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλόδοξο και εντυπωσιακό το πρόγραμμα της Λυρικής για την πενταετία 2014-2019

Φιλόδοξο και εντυπωσιακό το πρόγραμμα της Λυρικής για την πενταετία 2014-2019

Παραγωγές υψηλής αισθητικής, με εντυπωσιακές αναβιώσεις οπερατικών αριστουργημάτων και νέες φιλόδοξες παραγωγές, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την πενταετία 2014-2019. Παρών στην παρουσία του προγράμματος ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διέψευσε σενάρια που μιλούν για κλείσιμο της ΕΛΣ, του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι στο τιμόνι της Λυρικής θα παραμείνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Το φιλόδοξο, ελπιδοφόρο, εντυπωσιακό και εξωστρεφές καλλιτεχνικό της πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία 2014-2019, παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής, Μύρωνα Μιχαηλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «άξιο μάνατζερ», είπε ότι η επιχορήγηση για το 2014 θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή 13 εκατομμύρια ευρώ, και διέψευσε σενάρια που μιλούν για κλείσιμο της Λυρικής, τονίζοντας, επίσης, ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε για το Εθνικό Θέατρο, ούτε για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

Αναφερόμενος στην εξαιρετική δουλειά της ΕΛΣ ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Η Λυρική συνάντησε και ξεπέρασε πολλά εμπόδια, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μια κυψέλη, ένα κύτταρο δημιουργικότητας, κοινωνικότητας, προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, στην κοινωνική συνοχή, στην τέχνη, στην πατρίδα. Ταυτόχρονα δεν έπαψε να αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό και πολύτιμο διαβατήριο, με το οποίο ταξιδεύει η σύγχρονη Ελλάδα στις τέσσερις άκρες της γης».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε «την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Λυρική Σκηνή για να φέρει τη λυρική τέχνη μέσα στην καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας, σε μία καθημερινότητα η οποία είναι σκληρή, πολλές φορές είναι απάνθρωπη, και προσδιορίζεται από όλα αυτά που περνάει ο κάθε συμπολίτης μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

«Δεν προσφέρει μόνο καλλιέργεια μυαλού και συναισθήματος, προσφέρει ταυτόχρονα διέξοδο από τη δύσκολη καθημερινότητα, με τα happenings που κάνει, με την παρουσία της σε χώρους εργασίας, συναναστροφής, σε χώρους καθημερινής κυκλοφορίας, με την παρουσία της στην περιφέρεια και τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Επίσης θέλω να επισημάνω τις πρωτοβουλίες της για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, που έχει δεχθεί βαριά πλήγματα από την οικονομική κρίση» συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία σε δύο περίπου χρόνια θα μεταφερθεί στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατάρτισε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα πενταετίας, με παραγωγές υψηλής αισθητικής, με εντυπωσιακές αναβιώσεις οπερατικών αριστουργημάτων και νέες φιλόδοξες παραγωγές, με συνεργασίες με μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, επενδύοντας στην τόνωση της ελληνικής δημιουργίας με ανάθεση έργων σε Έλληνες συνθέτες και αντίστοιχα ελληνική θεματολογία, με διεθνείς διαγωνισμούς, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εικονικές πρεμιέρες όπερας στην ελληνική περιφέρεια και στο διαδίκτυο και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στη νέα σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάζονται 14 έως 16 παραγωγές ανά καλλιτεχνική περίοδο. Εξ αυτών, οι τρεις έως πέντε θα είναι νέες παραγωγές όπερας, ενώ οι υπόλοιπες θα προέρχονται από τη «δεξαμενή» του σταθερού ρεπερτορίου που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει η ΕΛΣ, στο πρότυπο των μεγάλων λυρικών θεάτρων εναλλασσόμενου ρεπερτορίου του εξωτερικού και το οποίο θα περιλαμβάνει έως 20 τίτλους όπερας.

Η «δεξαμενή» των 20 βασικών τίτλων όπερας θα αποτελείται από δημοφιλείς παραγωγές που έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής και του Ηρωδείου και οι οποίες έχουν αντίστοιχες διαστάσεις προς αυτές του νέου κτιρίου (Ριγολέττος, Φάουστ, Σικελικός Εσπερινός, Μαγικός Αυλός, Τόσκα κ.ά.). Παράλληλα, η εν λόγω δεξαμενή θα εμπλουτίζεται διαρκώς με τους νέους τίτλους που θα προστίθενται στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ.

Έτσι στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται οι παραστάσεις «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, «Η Φόνισσα», νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Τετραλογία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου και «Χάνσελ και Γκρέτελ» του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Παράλληλα για τις καλλιτεχνικές περιόδους 2014-2019, προετοιμάζονται και άλλοι τίτλοι, προερχόμενοι από τον ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό ρομαντισμό, τον βερισμό, τον ιμπρεσιονισμό και τον 20ό αιώνα, όπως: «Ο ελεύθερος σκοπευτής» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, «Το κορίτσι της Δύσης» του Τζάκομο Πουτσίνι, «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαρλ Γκουνό, «Από το σπίτι των νεκρών» του Λέος Γιάνατσεκ, «Πελλέας και Μελισάνθη» του Κλωντ Ντεμπυσσύ, «Σαλώμη» και «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους και «Φάλσταφ» του Τζουζέππε Βέρντι.

Στο ρεπερτόριο του μπαλέτου, πλάι στους δημοφιλείς τίτλους θα παρουσιαστούν λιγότερο γνωστά μπαλέτα ή και νέες χορογραφίες, σε μουσική Ελλήνων συνθετών, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας και ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά και ξένων όπως Γκιόργκι Λίγκετι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, έχουν ήδη προσκληθεί ή πρόκειται να «συστρατευθούν» στην κοινή προσπάθεια της νέας εποχής της ΕΛΣ διαπρεπείς Έλληνες μονωδοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, χορογράφοι, αρχιμουσικοί, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων οι μονωδοί με διεθνή σταδιοδρομία Μυρτώ Παπαθανασίου, Αλεξία Βουλγαρίδου, Δημήτρης Τηλιακός, Άρης Αργύρης, Δημήτρης Πίτας, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, ο σπουδαίος Έλληνας εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης, o χορογράφος Αντώνης Φονιαδάκης κ.ά.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν διάσημες όσο και λιγότερο γνωστές όπερες και οπερέτες σημαντικών Ελλήνων συνθετών όπως: Σπυρίδωνος Σαμάρα, Μανώλη Καλομοίρη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Γεωργίου Λαμπελέτ, Αιμίλιου Ριάδη, Διονύσιου Λαυράγκα, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Γιώργου Σισιλιάνου, Θόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Κουρουπού.

Επίσης το 2014 θα διοργανωθεί διεθνής διαγωνισμός για σύνθεση νέου έργου όπερας με ελληνική θεματολογία, ο οποίος θα απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους συνθέτες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης είπε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Λυρικής, καθώς από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισιτηρίων και τόνισε:

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και η πενταετία 2014-2019 σηματοδοτεί τη μετάβασή της σε νέες εγκαταστάσεις, όπως και σε νέα εποχή όπου ο πολιτισμός και το λυρικό θέατρο θα είναι κτήμα όλων των πολιτών. Σας διαβεβαιώνω πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του σκοπού, όπως οφείλουμε απέναντι σε κάθε πολίτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024