Να ελέγξουν την κυβέρνησή τους, υπό την έννοια να σταθούν κριτικά απέναντί της, ενθάρρυνε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους Κινέζους πολίτες πριν ξεκινήσει τον επίσημο κύκλο επαφών του με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο, στη σκιά της περιφερειακής έντασης που έχει πυροδοτήσει η μονομερής ανακήρυξη της κινεζικής ζώνης αεράμυνας.

«Η καινοτομία μπορεί να προκύψει μόνο εκεί όπου μπορείς να αναπνεύσεις ελεύθερα» είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε ομάδα ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για την έκδοση βίζας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα παιδιά στην Αμερική επικροτούνται -και δεν τιμωρούνται- για την αμφισβήτηση του στάτους κβο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας πως για να επέλθει θετική αλλαγή οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την κυβέρνηση και τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο Τζο Μπάιντεν παρέστη εν συνεχεία στην επίσημη τελετή υποδοχής του στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνου, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Λι Γουαντσάο, λέγοντας ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να διευρύνουν την πρακτική συνεργασία τους.

Ακολούθως ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και επίκειται επίσης συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λι Κετζιάνγκ.

Η επίσκεψη Μπάιντεν διεξάγεται στη σκιά της έντασης που έχει πυροδοτήσει η αιφνιδιαστική ανακήρυξη ζώνης αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Έφτασε στο Πεκίνο από το Τόκιο, όπου και επαναβεβαίωσε τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, διαβεβαιώνοντας πως κατά τις επαφές του με την κινεζική ηγεσία θα θέσει το ζήτημα επισταμένα.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κήρυξη της νέας ζώνης εναερίου ελέγχου» είχε υπογραμμίσει ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Η κίνηση του Πεκίνου, «αυξάνει το ρίσκο ατυχημάτων» στον εναέριο χώρο, σημείωσε.

Εξ ου και λίγο πριν τις συναντήσεις του, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης «προειδοποιούσαν» ότι δεν πρέπει να επαναλάβει τα «λανθασμένα σχόλιά» του για τη ζώνη αεράμυνας.

Η ζώνη αεράμυνας που εγκαθίδρυσε η Κίνα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας περικλείει το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα -Σενκάκου για την Ιαπωνία, Ντιαογού για την Κίνα – που βρίσκεται στην καρδιά της μακράς σινο-ιαπωνικής διαμάχης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ