Βελτιώνονται οι προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος
Σαφή βελτίωση των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, παρά τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που παραμένουν, δείχνουν τα νέα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ). Σύμφωνα με την ΚΤ περιορίστηκαν σημαντικά οι εκροές καταθέσεων τον Οκτώβριο σε σχέση με προηγούμενους μήνες και δεν ξεπέρασαν τα 163 εκατ. ευρώ.
Σαφή βελτίωση των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, παρά τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που παραμένουν, δείχνουν τα νέα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ).
Σύμφωνα με την ΚΤ περιορίστηκαν σημαντικά οι εκροές καταθέσεων τον Οκτώβριο σε σχέση με προηγούμενους μήνες και δεν ξεπέρασαν τα 163 εκατ. ευρώ.
Εν μέρει, όπως αναφέρει η ΚΤ, η μείωση οφείλεται σε αλλαγή στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και σε αποπληρωμές δανείων.
Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο οι ευμετάβλητες καταθέσεις κατοίκων τρίτων, εκτός ευρωζώνης, χωρών αυξήθηκαν στα 12,1 δισ. ευρώ, από 11,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2013 και 20,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012.
Αυτή είναι η πρώτη μηνιαία αύξηση που καταγράφεται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τον Φεβρουάριο του 2013.
Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα μειώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2012.
Πτωτική ήταν η τάση και στις καταθέσεις των Κυπρίων που έπεσαν στα 32,5 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013 και 43,5 δισ. ευρώ τον ένατο μήνα του 2012.
Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώνονται, ενώ υπάρχουν και καθαρές αποπληρωμές δανείων.
Οι Κύπριοι έχουν περιορίσει τις αιτήσεις για δάνεια, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είχαν αλματώδη ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- 25η Μαρτίου: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς Τρίτη και Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνα
- Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας – Πότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο ωράριο
- Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford στη Σούδα για επισκευές σε βάθος – Ατύχημα, επίθεση ή σαμποτάζ;
- Ντόρσεϊ: «Νιώθω αναζωογονημένος, θα πρέπει να έχουμε την must-win νοοτροπία μας σε κάθε ματς»
- Οι Kinks απαντούν στον Moby μετά τα σχόλια του για «αηδιαστικούς» στίχους
- Ο Τραμπ ενέκρινε τον πόλεμο στο Ιράν, αφότου ο Νετανιάχου τον έπεισε για την από κοινού δολοφονία του Χαμενεΐ


