Ηρεμία ζητά η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, σε κλοιό υπουργεία και δημόσια κτίρια
Μετά την αναμενόμενη «επιβίωσή» της από την πρόταση μομφής, η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κάλεσε τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα να υποχωρήσουν «για να επέλθει ηρεμία στη χώρα». Επικεφαλής των διαδηλώσεων είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης, τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός. Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κτίρια υπουργείων ενώ έφτασαν στο σημείο να κόψουν το ρεύμα και το νερό στα κεντρικά της αστυνομίας στην Μπανγκόκ.
Μετά την αναμενόμενη «επιβίωσή» της από την πρόταση μομφής, η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κάλεσε τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα να υποχωρήσουν «για να επέλθει ηρεμία στη χώρα». Επικεφαλής των διαδηλώσεων είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης, τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός. Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κτίρια υπουργείων ενώ έφτασαν στο σημείο να κόψουν το ρεύμα και το νερό στα κεντρικά της αστυνομίας στην Μπανγκόκ.
Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Σιναουάτρα κάλεσε τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν και να ξεκινήσουν διάλογο: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπει σε πολιτικά παιχνίδια που πιστεύουμε ότι θα κάνουν την οικονομία να καταρρεύσει» είπε.
Οι διαμαρτυρίες μπαίνουν στην πέμπτη ημέρα τους, αλλά ο αριθμός του κόσμου φαίνεται να μειώνεται από τις πρώτες ημέρες -οπότε και είχε καταληφθεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ακόμη παραμένει στον έλεγχο των διαδηλωτών.
Στην κεφαλή των διαδηλώσεων βρίσκεται ο Σουτχέπ Ταουκσουμπάν, πολιτικός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, που κατηγορεί την Σιναουάτρα πως κυβερνά ως «μαριονέτα» του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού και αδελφού της, Ταξίν Σιναουάτρα.
Την Πέμπτη, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τα κεντρικά της αστυνομίας στην Μπανγκόκ, διακόπτοντας την παροχή ρεύματος και νερού και πολιορκώντας στο κτίριο δυνάμεις των ΜΑΤ. Υπό κατάληψη βρίσκεται μεταξύ άλλων και το υπουργείο Οικονομικών.
Η Σιναουάτρα έχει φανεί να διστάζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να εκκενώσει τα υπό κατάληψη κτίρια, φοβούμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων (και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας για ξένους επενδυτές αλλά και τουρίστες).
Για την ψήφο εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό Σιναουάτρα χρειάζονταν τουλάχιστον 246 ψήφοι από τις 492 του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση πήρε τελικά 297 ψήφους και 134 ψήφους κατά.
Η ψηφοφορία είχε γίνει ενώ οι διαδηλωτές «δεσμεύονταν» να πολιορκήσουν εκ νέου κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία την Πέμπτη απαιτώντας την αποχώρηση της επικεφαλής της κυβέρνησης.
Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα είναι αδελφή του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν, ο οποίος ανατράπηκε από πραξικόπημα το 2006.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Συνεχίζει τον εμπαιγμό των αγροτών το Μαξίμου – «Διάλογος αλλά στο πλαίσιο της λογικής και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού»
- Κρήτη: «Θέλουμε απαντήσεις – Ο γιος μας πέθανε από κωλυσιεργία» – Συγκλονίζουν οι γονείς του 37χρονου ορειβάτη
- TCL Winter Wonderland: Όταν η μαγεία των Χριστουγέννων συνάντησε το Ολυμπιακό Πνεύμα στο Μιλάνο
- Ουκρανία: Οι συμφωνίες του Μινσκ στοιχειώνουν το Κίεβο – Τι θα απαντήσει στο σχέδιο «αλά Κορέα» του Τραμπ
- Φολέγανδρος: Καταδικάστηκε εκ νέου για ανθρωποκτονία ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς
- Πόσο σταρ είσαι Νικόλ Κίντμαν; Στο χέρι της είναι αν θα κόψει τον πρώην της Κιθ Έρμπαν από το Met Gala 2026

