Σε σειρά βομβαρδισμών προχώρησε η συριακή αεροπορία σε σημεία γύρω από το Χαλέπι, με απολογισμό τουλάχιστον 44 νεκρούς σύμφωνα με οργανώσεις ακτιβιστών. Παράλληλα, ισλαμιστική ομάδα που μάχεται εναντίον του Άσαντ υποστηρίζει ότι κατέλαβε την πετρελαιοπηγή του αλ Ομάρ, τη μεγαλύτερη στο συριακό έδαφος.

Ένας από τους βομβαρδισμούς φέρεται να έχει χτυπήσει ανοικτή αγορά, στο Αχαλουανάχ του Χαλεπίου, με φόβους για άμαχους ανάμεσα στα θύματα.

H οργάνωση, με έδρα το Λονδίνο, «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι το Σάββατο σειρά βομβαρδισμών της αεροπορίας γύρω από το Χαλέπι σκότωσε 44 άτομα.

Από τις τρεις επιδρομές, η πιο πολύνεκρη ήταν στο αλ Μπαμπ, κωμόπολη βόρεια του Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με 22 νεκρούς.

Οι άλλες δύο επιδρομές έγιναν σε προάστια του Χαλεπίου: Η πρώτη ήταν στο Καράμ ελ Μπέικ, με επτά νεκρούς, και η δεύτερη στόχευε το Αλουανίγε. Η δεύτερη όμως, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν πέτυχε τον στόχο της και έπληξε υπαίθρια αγορά, με 15 νεκρούς.

«Κατάληψη της πετρελαιοποηγής αλ Ομάρ»

Το «Μέτωπο Νούσρα», ισλαμιστική ομάδα που μάχεται εναντίον του Άσαντ και θεωρείται πως έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, υποστηρίζει ότι πήρε το Σάββατο τον έλεγχο της πετρελαιοπηγής αλ Ομάρ, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Δεν υπάρχει ακόμη σχετική αναφορά από το συριακό καθεστώς και προς το παρόν είναι αδύνατη η ανεξάρτητη επιβεβαίωση της κατάληψης.

Εάν επιβεβαιωθεί η κατάληψη του αλ Ομάρ, της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής στο συριακό έδαφος, θα σημαίνει ότι το καθεστώς της Δαμασκού έχει χάσει τη πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών του πόρων και θα εξαρτάται από εισαγόμενο πετρέλαιο (κυρίως ιρανικό).

Παρά τον εμφύλιο, η πετρελαιοπηγή τροφοδοτούσε διυλιστήρια στο κεντρικό τμήμα της Συρίας μέσω αγωγού που συνέχιζε να λειτουργεί.

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες πετρελαιοπηγές βρίσκονται στα χέρια αντικαθεστωτικών ομάδων, τοπικών φυλών ή Κούρδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press