Σε αναβρασμό παραμένει η πανεπιστημιακή κοινότητα με τους διοικητικούς υπαλλήλους πολλών ιδρυμάτων να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η συνεχιζόμενη απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πάντως, εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων έχουν διαμηνύσει ότι θα προκηρύξουν νέα απεργία με διαφορετικό πλαίσιο και, αν αυτή κριθεί παράνομη, θα ακολουθήσουν νέες προκηρύξεις απεργιών είτε μέσω της ΑΔΕΔΥ είτε μεμονωμένα.

Επίσης, μέχρι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία σήμερα, ενώ προκήρυξαν και 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, οι διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν την παραίτηση των μελών της από τα καθήκοντά τους, ως μέσο πίεσης ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Το ίδιο αίτημα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διοικητικούς υπαλλήλους, κατέθεσαν στη Σύγκλητο και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς εκπνέει η απεργιακή κινητοποίησή τους.

Διάλογο ζητούν οι πρυτάνεις

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητεί άμεση συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί».

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα ελληνικά πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το μέτωπο των καταλήψεων

Την Τρίτη, οι φοιτητικοί σύλλογοι τριών σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν τη λήξη των καταλήψεων. Έτσι, τα μαθήματα αναμένεται να αρχίσουν στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, των Μηχανολόγων και των Χημικών Μηχανικών.

Αντίθετα, στο χορό των καταλήψεων μπήκε από την Τρίτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έξι Τμήματα (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και μία Σχολή, η Νομική, τελούν υπό κατάληψη με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ