Έκρηξη στην Καμπούλ με στόχο τις συνομιλίες για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
Βομβιστική επίθεση έπληξε το χώρο που η Λόγια Ζίργκα, η αφγανική συνέλευση πολιτικής ηγεσίας και τοπικών φυλάρχων, πρόκειται να συνεδριάσει για να εγκρίνει ή όχι την αμφιλεγόμενη συμφωνία ασφαλείας με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στην έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 22.
Βομβιστική επίθεση έπληξε το χώρο που η Λόγια Ζίργκα, η αφγανική συνέλευση πολιτικής ηγεσίας και τοπικών φυλάρχων, πρόκειται να συνεδριάσει για να εγκρίνει ή όχι την αμφιλεγόμενη συμφωνία ασφαλείας με τις αμερικανικές δυνάμεις. Στην έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 22.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες αφού ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε πως καταρτίστηκε το προσχέδιο της συμφωνίας και συγκάλεσε τη Λόγια Ζίργκα για την ερχόμενη Πέμπτη. Στη συμφωνία προβλέπεται παραμονή τμημάτων των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα πέραν του 2014.
Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την τεράστια σκηνή στην οποία θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη πάνω από 2.000 εξέχοντες Αφγανοί από τις 34 επαρχίες της χώρας.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι υποψίες πέφτουν πρωτίστως στους Ταλιμπάν.
Ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον έξι τραυματίες, καθώς και μεγάλη, ανεξέλεγκτη πυρκαγιά και πολλά αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, ο Ασμάτ Στανεκζάι, δήλωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί και τραυματίες από την επίθεση, αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Λόγια Τζίργκα («Μεγάλη Συνέλευση») των 3.000 μελών απαρτίζεται από βουλευτές, φυλάρχους, κληρικούς και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Χωρίς την έγκριση της Τζίργκα, ο Καρζάι έχει αναφέρει πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ πιθανότατα θα απορριφθεί. Μετά την Λόγια Τζίργκα, η συμφωνία θα περάσει και από το αφγανικό Κοινοβούλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Κέιτ Γουίνσλετ: «Φρίκη» τα φάρμακα αδυνατίσματος, οργή για Botox και fillers – «Γαμ@@@νο χάος. Ξέρουν τι βάζουν μέσα τους;»
- Φως στο Τούνελ: Στην κορυφή της τηλεθέασης
- Ο Ολυμπιακός στην «Αστάνα Αρένα» – Οι δοκιμές στο χορτάρι και το γκολ του Μεντιλίμπαρ (vids)
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην εκδήλωση για τα 140 χρόνια του Ομίλου Ερετών
- Πέτρος Φιλιππίδης: Βγήκε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την φωτιά στο σπίτι του
- Δήμος Δελφών: Ικανοποίηση για την ίδρυση νέου Πανεπιστημιακού Τμήματος στην πόλη της Άμφισσας
