Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ ΔΕΗ και Ομίλου Μυτιληναίου σχετικά με την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον, μετά την απόφαση της διαιτησίας για την τιμή. Μετά την απόφαση της ΔΕΗ χθες, Πέμπτη, για καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιον, ο «πόλεμος» συνεχίζεται με εκατέρωθεν ανακοινώσεις.

«Η απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθρούρος Ζερβός, και προσθέτει ότι η Επιχείρηση θα καταφύγει στις ευρωπαϊκές αρχές Ανταγωνισμού για παράνομη κρατική ενίσχυση.

«Η μη συμμόρφωση της ΔΕΗ με τη διαιτητική απόφαση δεν είναι δυνατό να γίνει ανεκτή σε κράτος δικαίου» λέει αυστηρά ο Όμιλος Μυτιληναίου, τονίζοντας ότι οι διαιτητές της υπόθεσης ορίστηκαν με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση του Α.Ζερβού

«Η Απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους. Η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, το μόνο που μας απομένει είναι η απόφαση που πήραμε, δηλαδή να μην πουλάμε (ενέργεια) στον συγκεκριμένο πελάτη» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Αρθούρος Ζερβός, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ.

«Η τιμή που αποφάσισε το διαιτητικό δικαστήριο δεν είναι τα 40,7 ευρώ/MWh όπως έγινε γνωστό, αλλά 36,6 ευρώ/MWh, καθώς στα 40,7 ευρώ/MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα που δεν αφορούν τη ΔΕΗ.»

» Εμείς αναθέσαμε σε έγκυρο ανεξάρτητο σύμβουλο, την εταιρία PWC, να μελετήσει το κόστος ΔΕΗ και το αποτέλεσμα της μελέτης καταθέσαμε στο διαιτητικό δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτή, το μεσοσταθμικό κόστος της είναι 72 ευρώ/MWh, ενώ το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, πάνω στη οποία βασίστηκε η απόφαση, είναι 62 ευρώ/MWh.

» To δικαστήριο έκρινε πως η μελέτη αυτή δεν είναι αξιόπιστη και βασίστηκε σε όσα παρουσίασε ο οικονομικός διευθυντής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΕ.

» Θα καταφύγουμε στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση. Θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη, αλλά ωστόσο θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα.

» Δεν θα κάνουμε ‘ανταρτοπόλεμο’, αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές, αλλά και το Κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ» κατέληξε ο κ. Ζερβός.

Αναφορικά, εξάλλου, με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διακοπή της σύμβασης θα οδηγήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης και κατά συνέπεια κλείσιμο του εργοστασίου της Αλουμίνιον, κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι:

– Η ΔΕΗ δεν αποτελεί τον μοναδικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

– Το ηλεκτρικό σύστημα επιτρέπει την αυτοπρομήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, την αγορά ενέργειας από το pool (χονδρεμπορική αγορά), όπως και τις εισαγωγές ενέργειας.

Η ανακοίνωση του Ομίλου Μυτιληναίου

«Η Αλουμίνιον και η ΔΕΗ επέλεξαν από κοινού την προσφυγή στη Μόνιμη Διαιτησία στη ΡΑΕ (άρθρο 37 του ν. 4001/2011) για τη διαμόρφωση των όρων της Σύμβασης Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ.»

» Σύμφωνα με το Συνυποσχετικό Προσφυγής στη Μόνιμη Διαιτησία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες το αντικείμενο της διαιτησίας ήταν η επικαιροποίηση των όρων της συμβατικής σχέσης και ο καθορισμός δίκαιου και εύλογου τιμήματος, το οποίο ‘αφενός να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά κατανάλωσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αφετέρου να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος της ΔΕΗ’.»

» Οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής ορίστηκαν με απόλυτη συμφωνία των δύο εταιρειών με κριτήριο το επιστημονικό κύρος και τις εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο.

» Μετά από μία διαδικασία που διήρκησε άνω των 18 μηνών, κατά την οποία προσκομίστηκαν μελέτες και γνωμοδοτήσεις από ακαδημαϊκούς και διεθνείς οίκους συμβούλων εγνωσμένου κύρους, το συλλογικό Διαιτητικό όργανο για πρώτη φορά εξέτασε το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση του φορτίου κατανάλωσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αποφάσισε τεκμηριωμένα ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να προμηθεύει με ρεύμα την Αλουμίνιον με τίμημα 40,7 Euro/MWh για το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης της Αλουμίνιον, μη συμπεριλαμβανομένων του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ/ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ και ΔΕΤΕ.

» Το εν λόγω τίμημα ισχύει για το διάστημα από 1.7.2010 έως 31.12.2013.

» Η μη συμμόρφωση της ΔΕΗ με την ως άνω Διαιτητική Απόφαση, ειδικά λαμβανομένης υπόψη της υπερδεσπόζουσας θέσης αυτής στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και κατά μείζονα λόγο η καταγγελία της σύμβασης, παραβιάζει ευθέως τη διαιτητική απόφαση, τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα και τους θεσμούς και δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή σε κράτος δικαίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ