Τρόικα τέλος για την Ιρλανδία, η οποία έλαβε και την τελευταία δόση
Τρία χρόνια μετά την μετάβαση της τρόικας στο Δουβλίνο, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να στηριχτεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις και να γίνει η πρώτη μνημονιακή χώρα της ευρωζώνης που απαλάσσεται από το μνημόνιο. Το Δουβλίνο και οι δανειστές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι αποδεσμεύτηκε και η τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 85 δισ. ευρώ.
Τρία χρόνια μετά την μετάβαση της τρόικας σρο Δουβλίνο, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να στηριχτεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις και να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βγαίνει από το μνημόνιο.
Το Δουβλίνο και οι δανειστές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι αποδεσμεύτηκε και η τελευταία δόση του ιρλανδικού προγράμματος στήριξης, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 85 δισ. ευρώ.
Το μόνο ζήτημα που μένει ανοιχτό για την κυβέρνηση είναι το εάν θα ζητήσει από τους δανειστές της μια προληπτική γραμμή πίστωσης μετά τη λήξη του μνημονίου.
Η κυβέρνηση άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι δεν θα την ζητήσει, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2015.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είπε την Πέμπτη ότι το «ζήτημα είναι ανοιχτό».
Η Ιρλανδία θα βγει επίσημα από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόρεια Ντακότα: Επιδικάστηκε αγωγή 345 εκατ. δολαρίων υπέρ εταιρείας αγωγού πετρελαίου, ενάντια στη Greenpeace
- Συρία: Το ΣΑ του ΟΗΕ αίρει τις κυρώσεις σε βάρος της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ του τζιχαντιστή Τζολάνι
- Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν «να αμύνεται» έναντι των Ταλιμπάν
- Βενεζουέλα: «Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου θα κατατίθενται απευθείας σε λογαριασμούς των ΗΠΑ»
- Κώστας Γρεβενίτης: Ανοίγουν τα στόματα στη μυστηριώδη εξαφάνιση του επιχειρηματία
- Υπόθεση Κώστα Γρεβενίτη: «Είχε εντάσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός του» – Τι αποκαλύπτει μάρτυρας
