Οι πλειστηριασμοί ακινήτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων θα είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησης που θα έχει το πρωί της Πέμτπης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα. Το υπουργείο αναμένεται να υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά εκτιμά ότι ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων θα είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησης που θα έχει το πρωί της Πέμτπης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα.
Το υπουργείο αναμένεται να υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά εκτιμά ότι ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, και παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» ούτε ο μεταγενέστερος «νόμος 4161» για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει λάβει η τρόικα και το σχέδιο του υπουργείου για τους δανειολήπτες, μέσω του οποίου επιδιώκεται να μην υπάρξει ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πλέγμα αυτών των δράσεων, οι οποίες δεν θα είναι υποχρεωτικές για κανένα από τα μέρη (τράπεζες, δανειολήπτες), θα αποτελέσουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας για μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης.
Εκτός από τους πλειστηριασμούς και την καταναλωτική πίστη, οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι έχει τεθεί υπόψη της τρόικας πρόταση η οποία προβλέπει τη διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις έως τη λήξη τους και τριετή περίοδο συμβολαίων για τις νέες, με την τρόικα πάντως να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βρετανίδα καλλονή, η νέα σύντροφος του Λαμίν Γιαμάλ – Ποια είναι και με τι ασχολείται
- Μοσχάτο: 33χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί με όπλο, σφαίρες, φωτοβολίδα ρέπλικα και 7.500 ευρώ
- Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαβάσει τις βαθύτερες σκέψεις μας
- Εικαστική εγκατάσταση στο Μπρούκλιν: Το Ισραήλ έχει κάνει τη Γάζα την πιο θανατηφόρα ζώνη για δημοσιογράφους
- Φοινικούντα: Ελεύθεροι χωρίς όρους οι δύο κατηγορούμενοι για υπόθαλψη εγκληματία – Ζητούν ξεχωριστή δίκη
- LIVE: Απόλλων Σμύρνης – Ολυμπιακός


